هوش اقتصادی چیست؟ نکاتی برای تقویت هوش اقتصادی شما
بگذارید با یک مثال شروع کنیم. فرض کنید که شما در حساب بانکی خود 100 میلیون تومان پول اضافه دارید که میتوانید سرمایه گذاری کنید. کجا سرمایه گذاری میکنید؟
پاسخ شما، سرعت پاسخگویی شما و میزان اطمینان شما از پاسخی که میدهید، کاملا به هوش اقتصادی شما بستگی دارد و نشاندهنده بالا یا پایین بودن هوش اقتصادیتان است.
هوش اقتصادی چیست؟
هوش اقتصادی یا هوش مالی را برای اولین بار آقای «رابرت کیوساکی» مطرح کرد و حتی برای آن کتاب نوشت.
رابرت کیوساکی هوش اقتصادی را به این صورت تعریف میکند:
«مجموعه تشخیص، تصمیم و اقداماتی که افراد در جهت مدیریت مالی زندگی خود و کسبوکارشان به کار میگیرند».
شاید خیلی از این تعریف کیوساکی خوشتان نیامده باشد. پس ما به زبان سادهتر هوش اقتصادی را تعریف میکنیم:
«به شیوههای کسب درآمد در زمان کم، هوش اقتصادی میگویند».
در واقع دانش و استعداد هر فرد در ثروتآفرینی، حل مسائل اقتصادی و مدیریت بحرانهای اقتصادی را هوش اقتصادی، مینامیم.
خبر خوب درباره هوش اقتصادی این است که هوش اقتصادی هم مانند دیگر هوشهای انسان، قابل ارزیابی و مهمتر از آن قابل تقویت است.
مقاله پیشنهادی به شما: «چند نوع هوش داریم؟ آشنایی با هوشهای چندگانه هوارد گاردنر»
چگونه هوش اقتصادی خود را تقویت کنیم؟
تقویت هوش اقتصادی کار سختی نیست. برای این کار ابتدا باید شرایط و کیفیت هوش اقتصادی کنونی خود را بسنجید و بر اساس الگوهای مناسب، تغییراتی در ذهنیت و عادات خودتان ایجاد کنید. در ادامه 5 روش برای تقویت هوش اقتصادیتان معرفی میکنیم:
1) تقویت هوش اقتصادی با الگوبرداری از زندگی مالی ثروتمندان
یک روش خیلی خوب و نسبتا ساده برای این کار الگوبرداری از زندگی مالی افرادی است که موفقیتهای زیادی در زمینهی سرمایه گذاری و ثروت آفرینی کسب کردهاند. این افراد میتوانند ثروتمندان مشهور جهان باشند که از تقریبا هیچی به ثروت رسیدهاند و یا حتی ممکن است افرادی در اقوام و دوستان خودتان باشند که با شرایطی مشابه شما شروع کردهاند ولی اکنون پولشان از پارو بالا میرود!
2) تقویت هوش اقتصادی با مطالعه کتابهای حوزه هوش اقتصادی
توصیه میکنیم مطالعه کتابهای حوزه هوش مالی را در برنامه روزانه یا حداقل هفتگیتان قرار دهید تا دانش اقتصادی خودتان را به مرور بالا ببرید و پس از گذشت چند ماه نتیجه این مطالعاتتون را در زندگیتان مشاهده کنید.
برای خرید کتاب هوش مالی رابرت کیوساکی از دیجی کالا اینجا کلیک کنید.
3) تقویت هوش اقتصادی با تغییر عادات و اصلاح بودجهبندی
وارن بافت یکی از ثروتمندترین افراد دنیا میگوید، روزی همسرم را دیدم که مبلغ 15.000 دلار را برای خریدن یک لباس مجلسی پرداخت. وارن بافت میگوید اگر همسرم در آن زمان به جای خرید لباس آن پول را برای سرمایهگذاری در اختیار من قرار میداد، اکنون سرمایهای در حدود 800.000.000 دلار داشت.
این نقل قول از زبان وارن بافت اهمیت داشتن عادات صحیح، بودجهبندی و خرج درست درآمد را نشان میدهد. البته قبول داریم که ما نمیتوانیم مانند وارن بافت 15 هزار دلار را به 800 میلیون دلار تبدیل کنیم اما با این وجود سرمایهگذاری را منطقیتر از خرید کالای غیرضروری میدانیم. به زبان ساده بودجهبندی مالی یعنی چگونگی مصرف درآمد ماهانهی هر شخص. آیا میدانید چند درصد از درآمدتان صرف هزینه رفتوآمدتان به محل کارتان میشود؟ چند درصد از درآمدتان صرف آموزش و یادگیریتان میشود؟ بین خرید یک دوره آموزشی و خرید ساعت مچی جدید کدام مورد را انتخاب میکنید؟ کدام مخارج در آینده اقتصادی شما تاثیر مثبت و چشمگیری خواهد داشت؟ با پرسیدن چنین سوالاتی سهم هر کدام از مخارج خودتان را مورد بازنگری قرار دهید.
4) تقویت هوش اقتصادی با گذر از ذهنیت فقیر و کارمندی
از نظر رفتار مالی افراد به سه گروه تقسیم میشوند:
ذهنیت فقیر: افراد ثروت ستیز
این افراد از بیپولی و مرگ ناشی از فقر نگرانی مخفی یا آشکار دارند. باورهای غلطی در ذهن دارند. مثلا برای پولدار شدن باید شانس داشت، پدرم اگر فلان بود، اگر سرمایه داشتم، اگر شرایطم طور دیگری بود. این افراد اصولا تلاش زیادی نمیکنند چرا که انگیزه و هدفی برای آن ندارند.
ذهنیت کارمندی: افراد ثروت جو
این گروه از اقشار متوسط جامعه تشکیل شده است. آنها ترس فقیر شدن ندارند چون به عقیده خودشان همیشه آب باریکه ثابتی دارند. گاهی یاد رویاهای خود میفتند و برای دستیابی به آنها منتظر معجزه یا اتفاق خاصی در زندگی هستند. تلاش آنها در حد رسیدن به همان اهداف و ایدهآلهای کوچک است. بعضی از آنها ممکن است دو یا سه شغله باشند و یا سه شیفت کار کنند. اما چون هوش مالی خوبی ندارند، تحولی در زندگی مالی آنها حاصل نمیشود. باور آنها بر این است که هر کسی نمیتواند ثروتمند شود و به همین دلیل به اوضاع کنونی خود قناعت میکنند.
ذهنیت پولدار: افراد ثروتساز
این دسته از افراد برخلاف دو گروه قبلی که خود را به دست سرنوشت سپردهاند، باور دارند که زندگی به دست خودشان ساخته میشود. آن ها همواره در تلاش هستند تا به آرزوها و اهداف خود دست یابند. فردی که ذهن ثروتمند دارد، توانایی دارند که از پول خود کار بکشند درحالی که افراد فقیر برای پول کار میکنند.
5) تقویت هوش اقتصادی با تعیین اهداف مالی
جالب است بدانید که طبق قانون پارکینسون انجام کارها در زمانی که برای آنها در نظر میگیریم، گنجانده میشوند. معنی این جمله آن است که اگر فردی برای تایپ کردن یک نامه بیست دقیقه زمان تعیین کند، در همان بیست دقیقه به پایان خواهد رسید در صورتی که اگر زمان یک ساعت هم برای آن در نظر بگیرد، ذهن او مکلف میشود در زمان یک ساعت به پایان برساند. آیا دوران دانشجویی خود را به خاطر میآورید که انگار برای همه امتحانات زمان کم میآوردید و هیچ فرقی هم نمیکرد که تاریخ امتحان از چند روز قبلتر مشخص شود؟
در هدفگذاری مالی نیز اگر ما برای یک ماه خود یک درآمد ثابت معمولی در نظر بگیریم، بدون دغدغه به آن خواهیم رسید در صورتی که با کمی تلاش میتوانیم هر ماه این میزان را کمی افزایش دهیم و ذهن در منطقه امن خود باقی نماند. تعیین استانداردهای درآمدی در افراد با میزان رشد آنها رابطه مستقیم دارد. لذا سعی کنید اهداف مالی کوتاه مدت و میان مدت تعیین کنید و با پایبندی و تلاش برای رسیدن به آن اهداف، مدار ثروت خود را آهسته ولی مستمر بالاتر ببرید.
مقاله مشابه: «کدام یک مهمتر است؟ هوش هیجانی یا آیکیو؟»
و در پایان
از نظر اکثر ثروتمندان و ثروتآفرینان دنیا، پول داشتن تنها بهمنزله ثروتمندی نیست و اگر شخص پولدار راههای درست مصرف کردن و نیز افزایش آن را نداند، امکان از دست دادن پول و سرمایه او بسیار بالا است. هوش اقتصادی جزئی از IQ هر فرد است که به میزان دانش و استعداد او در حل مشکلات مالی و همچنین یافتن طرحها و ایدههای جدید برای کسب درآمد بیشتر است. بنابراین هوش اقتصادی در ضمیر هر فرد وجود دارد که با تمرین، ممارست و کسب دانش، به فردی با هوش اقتصادی بالا تبدیل میشود.
برای آشنایی و شرکت در تست هوش اقتصادی رایگان روی عنوان مطلب کلیک کنید: «تست هوش اقتصادی آنلاین و رایگان».
دیدگاهتان را بنویسید