از 3 تا 6 ماهگی چه بازیهایی برای رشد مغز کودک مفید است؟
بازی یکی از اصلیترین راههایی است که کودک از طریق آن اطراف خود را میشناسد و مغز او نیز با یادگیری و دستکاری در محیط اطراف پرورش مییابد. باید به کودک اجازه داده شود سینهخیز برود تا اشیا یا اسباببازیهای بیخطر اطراف خود را بردارد، یا هنگامی که بیشتر قادر به تحریک شد، والدین باید شرایطی فراهم کنند که کودک در آن حرکت داشته باشد و محیط اطراف خود را کشف کند. والدین باید کودک خود را تشویق کنند و از او بخواهند تلاش کند و زمانی که کودک از بازی خسته شد یا نخواست به بازی ادامه دهد و به سوی آنها بازگشت، از او با آغوش باز استقبال کنند.
از 3 تا 6 ماهگی چه بازیهایی برای رشد مغز کودک مفید است؟
در ادامه 8 بازی مناسب نوزادان 3 تا 6 ماهه را از کتاب «مغز کودک من» معرفی میکنیم:
1) شکلک و تقلید
برای کودکتان اداهایی در آورید و صبر کنید تا جایی که میتواند از شما تقلید کند. مثلا تصویر نقاشی یک گربه، پروانه خانه یا گل روی یک صفحهی خلوت را نشان دهید و سعی کنید شکلک آن را در آورید. این تصویر واضح و ساده کودک شما را متوجه میکند و با نگاه کردن به بخشهای مختلف تصویر سیستم بینایی او نیز تقویت میشود.
2) آینه بازی
کودکتان را جلوی آینه ببرید تا خودش و شما را ببیند. اجازه بدهید آینه را لمس کند و به آن ضربه بزند. در این زمان برایش شکلک در بیاورید، شعر بخوانید و به او لبخند بزنید.
3) پنجره
او را بغل کنید و کنار پنجره ببرید و اتومبیلهایی که در خیابان حرکت میکنند، حرکت شاخ و برگ درختان در باد و مردمی را که در خیابان راه میروند به او نشان دهید و برایش نام اشیای بیرون از پنجره را بگویید. با این کار دنیای اطرافش را بیشتر میشناسد و مغزش بیشتر یاد میگیرد و رشد میکند.
خیلی بزرگه!: زمانی که کودک روی پایتان نشسته است از او بپرسید: «(اسم کودک) چقدر بزرگه؟» و بازوانش را به نشانهی بزرگ از هم باز کنید و در هوا بالا ببرید و بگویید: «خیلیییییییییی بزرگه!» او از این بازی لذت میبرد و بعدتر در پاسخ به این سوال دستانش را بالا میآورد.
4) صدا بازی
وقتی از خودش صدا در میآورد، تقلید کنید. ببینید چه واکنشی نشان میدهد. احتمالا او به این کار ادامه میدهد و این بازی ادامه پیدا میکند. آواهای ساده مثل ماما، بابا، دادا را برایش بگویید و بگذارید به نحوی حرکت کردن دهان شما نگاه کند.
5) دستکش بازی
میتوانید دستکشی به اندازهی دست خودتان تهیه کنید که هر انگشت آن پارچهای متفاوت داشته باشد. مثلا پارچههای پشمی، خز، حریر، زبر و گونی مانند، توری و مخملی برای هر یک از انگشتان استفاده کنید. سپس آن را دست کنید و اجازه بدهید کودکتان انگشتان پارچهای شما را لمس کند.
مقاله پیشنهادی به شما:
«از تولد تا 3 ماهگی چه بازیهایی برای رشد مغز نوزاد مفید است؟»
6) صحبت کنید
با او دربارهی موضوعات خوشایند صحبت کنید. کلمات ساده را برایش تکرار کنید، چیزی را که میبیند برایش نام ببرید. برای مثال: «کلاهت قرمزه، قاشق مامان را دست گرفتی، اومدیم حمام آببازی کنیم». در این زمان نه تنها به او یاد میدهید که صحبت کند، بلکه از طریق زبان، دنیا را به او میشناسانید.
7) بخوانید
کتابهایی با تصاویر رنگی بزرگ برای کودکتان بخوانید و اجازه دهید او نیز این تصاویر را مشاهد کند.
8) بازی بدنی
مدتی از روز کودک را روی شکم بخوابانید. عضلات گردن و کمر کودک در حال قوی شدن هستند و او میتواند کمکم سرش را بالا بگیرد و سعی کند سینهخیز برود. در این وضعیت، اسباببازیاش را در فاصلهی کمی از او قرار دهید و اجازه دهید تلاش کند تا به اسباببازی برسد. زیر بدن کودک بالش یا پتویی نرم قرار دهید تا حرکت کردن برایش دشوار نباشد.
سخن پایانی
برای نوزادتان در این سن، سطحی صاف و ایمن روی زمین فراهم کنید تا خارج از تخت خواب بتواند دست و پایش را تکان دهد، روی زمین بخزد و بنشیند و چهار دستوپا برود. زمانی که کودک در اتاقش غلت میخورد و جغجغه و سایر اسباببازیهایش را بر میدارد، تکان میدهد و پرتاپ میکند، مهارتهای حرکتی او تقویت میشوند. طبیعی است که با بزرگتر شدن نوزاد، اسباببازیهای مختلفی برای به کارگیری مهارتهای حرکتی او لازم خواهد بود. در مقالات بعدی بازیهای مناسب برای سنین بالاتر کودک را به شما معرفی خواهیم کرد.
برای مطالعه مقاله «چگونه بفهمیم فرزند باهوشی داریم؟» اینجا کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید