از تولد تا 3 ماهگی چه بازیهایی برای رشد مغز نوزاد مفید است؟
نوزاد از تولد تا 3 سالگیاش هنوز توان زیادی ندارد و زود خسته میشود. بنابراین تنها برای چند دقیقه میتواند تحریک شده و درگیر بازی شود. از زمان تولد، مغز نوزاد به سختی درک میکند که اطرافش چه میگذرد و در حین بازی کمکم محیط اطرافش را میشناسد.
از تولد تا 3 ماهگی چه بازیهایی برای رشد مغز نوزاد مفید است؟
این لیست بازیهای تقویت مغز کودک، در کتاب «مغز کودک من» آمده است:
1) حرکات خندهدار چهره
نوزاد بیشتر ترجیح میدهد به چهره نگاه کند، پس جلوی او بنشینید و چهرهتان را به حالتهای مختلف در بیاورید. به چشمهایش نگاه کنید، لبخند بزنید، بخندید، چشمهایتان را برایش گرد کنید و دستهایتان را به آرامی و حالات مختلف برایش تکان دهید. او از این رفتارها شگفتزده شده، کمکم وقتی بزرگتر میشود سعی میکند از شما تقلید کند.
2) دالی موشه
در این بازی ساده به او میگویید: «الان منو میبینی…» سپس درحالی که چیزی جلوی چهرهتان گرفتهاید بگویید: «حالا منو نمیبینی.» در ماههای بعد که بزرگتر میشود سعی میکند خودش این بازی را با شما بکند.
3) شعر خواندن
نوزادتان عاشق صدای شماست و شعرهای شما کمک میکند مغز او بهتر رشد کند. میتوانید وقتی به او شیر میدهید، هنگام خواباندن او، در اتومبیل و حتی در حمام برایش شعر و آواز بخوانید. شما میتوانید دربارهی کارهای روزمرهتان شعرهایی از خودتان بسازید و برایش بخوانید.
4) اسباببازیهای نرم
اسباببازیهای بسیار ساده به نوزاد شما کمک میکند حواسش را به کار بگیرد و توانمندیهای مغزی خود را تقویت کند. اسباببازیهای نرم یا پارچههایی با بافت مخمل و ساتن چینخورده یا تاخورده به او بدهید تا لمس کند. نوزاد با لمس و حس کردن اشیاء محیط اطراف خود را بهتر میشناسد. فقط مطمئن باشید که اسباببازیها ایمن و تمیز باشند چون ممکن است آنها را ببلعد!
5) صحبت کنید
بدون شک زمانهایی هست که شما نمیتوانید بنشینید و با نوزادتان بازی کنید و باید به کارهای دیگرتان هم رسیدگی کنید؛ در این مواقع با او حرف بزنید و برایش توضیح دهید که در حال انجام چه کاری هستید یا قربان صدقهاش بروید، بگویید که چقدر دوستش دارید و از حسهای خوبتان برایش بگویید. در این هنگام مغز او در حال پرورش و یادگیری زبان است. کودکانی که والدین، به ویژه مادرشان، با آنها بیشتر صحبت میکنند، وقتی بزرگتر میشوند، باهوشتر خواهند بود.
6) تقلید کنید
با تقلید کردن حالات چهرهی نوزادتان، صداهایی که در میآورد و حرکاتی که میکند با او همراه شوید. او با این کار میفهمد حالات، صداها و حرکاتش برای شما مهم است و شما به تلاشهای او برای برقرار کردن ارتباط پاسخ مثبت میدهید. پس وارد دنیای او شوید و اجازه دهید شما را با خودش ببرد!
مقاله پیشنهادی به شما:
7) بخوانید
شما از همان ماههای نخست میتوانید برای نوزادتان کتاب بخوانید. در حالی که در آغوش شما آرمیده است و شما شکم یا کمرش را به آرامی ماساژ میدهید، به صدای شما گوش میدهد و به تصاویر کتاب نگاه میکند.
8) اشیا را به او نشان دهید تا به آنها نگاه کند
سه ماه نخست زندگی نوزاد برای رشد سیستم بینایی او حیاتی است. سیستم بینایی نوزاد هنگام تولد قوی نیست طوری که در این زمان تار و مبهم میبیند. پس در طول دوران نوزادی و کمی بعد، دید نوزاد مدام در حال تحول است. ابتدا نمیتواند حرکات چشمانش را هماهنگ کند، به تدریج سیاه و سفید را تشخیص میدهد، سپس میتواند رنگهای محدودی را هم ببیند و حرکت آهستهی اشیا را دنبال کند. پس اسباببازیهای پارچهای که شکلهای مختلف پارچهای به آن وصل است و آهسته حرکت میکنند بالای تختش آویزان کنید. همینطور چراغ خوابهایی که علاوه بر نور ثابت زمینه، نورهایی رنگارنگ به آرامی حرکت میکنند برای نوزاد تماشایی خواهد بود. میتوانید نور چراغی را روی دیوار یا سقف بیندازید تا نوزاد به آن نگاه کند بعد به آرامی حرکت دهید تا نوزاد حرکت آن را دنبال کند. با این کار توانایی دنبال کردن دیداری کودک را تقویت میکنید.
9) بازی بدنی
حرکت جسمانی و هماهنگی حرکتی به رشد جسمانی و ذهنی نوزاد کمک میکند. ماهیچههای دست و پای نوزادتان را نرمش دهید. زمانی که به پشت دراز کشیده است کف پایش را بگیرید و پاهایش را به آرام بالا و پایین ببرید. بعد زانویش را جمع و باز کنید. دستهایش را روی سینه ببندید و سپس به آرامی باز کنید و بعد بالا و پایین ببرید. در طی روز او را به شکم بخوابانید. این کار کمک میکند ماهیچههایش محکم شود و او مهارتهای حرکتی را زودتر یاد بگیرد.
در پایان
راههای زیادی برای تحریک کردن مغز نوزاد وجود دارد؛ از تولد تا 3 ماهگی همه چیز برای او جدید است، در نتیجه لزومی به استفاده از اسباببازیهای صدادار و چشمکزن نیست.
مقاله پیشنهادی به شما:
دیدگاهتان را بنویسید