تقویت هوش نوزاد
قطعا برای همه والدین سلامت نوزاد دلبندشان بسیار اهمیت دارد. در عین حال همه والدین به دنبال راههایی ساده و کاربردی هستند تا به کمک آنها بتوانند در تقویت هوش نوزاد خود نقش موثری داشته باشند. قطعا روشهایی وجود دارد که نوزادتان را باهوشتر و خلاقتر میکند.
شاید پیش خود بگویید، نوزاد بیشتر اوقاتش را در خواب سپری میکند و متوجه چیزی نمیشود و حتی بعدها در زندگی خود قادر به یادآوری خاطرات دوران نوزادی خود نیست اما سخت در اشتباهید! تجربیات این مرحله از زندگی میتواند در رشد و پرورش مغزی و تقویت هوش نوزاد نقش بسزایی را داشته باشد. مطمئنا میزان رشد مغزی و جسمی در یک سال اول زندگی به قدری زیاد هست که به هیچ وجه از آن نمیشود چشم پوشی کرد. هرچه بیشتر در این یک سال طلایی زندگی نوزاد به تقویت هوش آنها بپردازیم در آینده نیز نتیجه آن را خواهیم دید.
همچنین بخوانید: «تقویت هوش جنین»
راه و روشهایی برای تقویت هوش نوزادان وجود دارد که باعث میشود پایهگذار آموختن در مراحل بعدی زندگی او باشد.
1) تقویت هوش نوزاد از طریق صداها
صحبت کردن با نوزادان یکی از کارهایی است که به مادران توصیه میشود. نوزادان حتی قبل از تولد هم توانایی درک برخی صداها را دارند؛ از جمله استرس، هیجان و صدای مادر را به خوبی متوجه میشوند. بنابراین اگر میخواهید نوزاد باهوشی داشته باشید چه در دوران بارداری و چه بعد از تولد با فرزندتان صحبت کنید.
صدای والدین آشناترین چیزی است که نوزاد بعد از تولد با آن مواجه است و حس امنیت را به نوزاد القا میکند. اگرچه نوزاد معنی مکالمات را نمیداند اما با ترغیب به شنیدن، زبان مادری خود را یاد خواهد گرفت. سعی كنيد موقع عوض كردن پوشک نوزادتان يا موقع حمام كردن او و يا در هر فرصتی كه پيش آمد برايش آواز بخوانيد و دائما اسم او را صدا بزنید. در ابتدا ممکن است نوزاد به صدای شما پاسخی ندهد اما به مرور زمان متوجه نام خود خواهد شد و هر زمان او را صدا کنید عکسالعملی را از او مشاهده میکنید. کار دیگر برای تقویت هوش نوزادان این است که والدین به محض اینکه دیگران فرزندتان را صدا زدند کودک را به سمت صدا برگردانید.
2) تقویت هوش نوزاد با تحریک بینایی
ممکن است فکر کنید بینایی نوزادان در ماههای اول زندگی کامل نیست پس چطور میتوانیم از این طریق به تقویت حواس نوزادان بپردازیم.
راه حل اول: این است که اسباب بازیهایی مخصوص نوزاد با رنگهای جذاب برای او خریداری کنید به زودی خواهید دید، هر زمانی که، کودک با این اسباب بازیهای رنگارنگ بازی میکند لبخند میزند یا به نوعی احساس رضایت خود را نشان میدهد.
راه حل دوم: با کودک خود تماس چشمی برقرار کنید. رابطهی چشمی پدر و مادر با نوزاد، تأثیر زیادی در تقویت ارتباطهای مغزی نوزاد دارد. از زمانهای کوتاهی که چشمهای نوزادتان باز است استفاده کنید و مستقیم به آنها نگاه کنید. این کار کمک شایانی به رشد هوش دیداری او میکند. نوزادان به تمرکز روی چهرهی افراد علاقهمند هستند و خیلی زود چهرهها را تشخیص میدهند. هر بار که او به شما خیره میشود، در واقع در حال ساختن حافظهاش است.
پیشنهاد میکنیم مقاله «بازی برای تقویت هوش کودکان» را نیز مطالعه کنید.
3) آشنایی نوزاد با دنیای کتاب برای تقویت هوش
هیچوقت برای آشنا کردن کودک با دنیای کتابها زود نیست. حتی زمانی که نوزادتان فقط چند ماه دارد میتوانید با خواندن کتاب و روزنامه، او را به دنیای مطالعه ببرید. لغات و جملات را بلند بخوانید تا نوزاد آنها را بشنود، روی تلفظها و لحنتان دقیق باشید. بهتر است از کتابهای مصور کمک بگیرید و شعرها و داستانها را با صدای بلند بخوانید. این روش برای گسترش دایرهی لغات کودک مناسب است و از این طریق میتوانید او را با چیزهایی که داخل خانه و همچنین در دنیای بیرون از خانه هستند آشنا کنید.
4) استفاده از کتابهای لمسی جهت تقویت هوش نوزاد
این کتابها در ارتقا هوش و قدرت لامسه نوزادان موثر است. این گونه کتابها تجربیات جدیدی در اختیار کودک قرار میدهند. کتابی را انتخاب کنید که به اندازه کافی محکم بوده و همانطور که پیشتر هم از رنگهای شاد برای اسباببازی پیشنهاد کردیم کتابهایی هم که تهیه میکنید تصاویر شاد، جذاب و رنگی داشته باشند. رنگهای شاد نوزاد را جذب خود میکنند. کتابهای حمام صفحات نرم، سبک و با دوامی دارند، در برابر کشیدگی و مچاله شدن مقاوم بوده و قابل شستوشو هستند. استفاده از کتابهای لمسی مثل کتاب بازی در حمام یا کتاب پارچهای، در رشد قدرت لامسه و شناسایی جنسهای متفاوت اثر دارد. همچنین کودک را از بدو تولد با کتابخوانی آشنا میکند.
5) دوری از تلویزیون به منظور تقویت هوش نوزاد
آکادمی متخصصین اطفال آمریکا تأکید زیادی بر پرهیز از تماشای تلویزیون توسط نوزادان و نوپایان دارد. تماشای مداوم تلویزیون هیچگونه تحریک مغزی به همراه ندارد و نه تنها تماشای تلویزیون هیچ فایدهای ندارد بلکه حتی باعث ایجاد نقص در مهارتهای شناختی فرزندتان میشود و زمانی را که باید به تقویت هوش نوزاد اختصاص بدهید، تلف میکند. پس بهجای تماشای تلویزیون، زمانتان را به انجام فعالیت فیزیکی اختصاص دهید که باعث تحرک و تفکر نوزاد میشوند. بازیهای فیزیکی سادهای چون قِل دادن توپ یا فوتبال بچگانه به ایجاد مهارتهای هماهنگی بدنی در نوزاد کمک میکنند.
6) تأثیر شیر مادر بر تقویت هوش نوزاد
محققان میگویند، ضریب هوشی کودکانی که از شیر مادر تغذیه شدهاند، حداقل ۵ درصد نسبت به سایرین بیشتر است. حتما تا ۶ ماهگی به کودک خود شیر بدهید. از طرفی دیگر تغذیه نوزاد با شیر مادر باعث افزایش ارتباط چشمی و نزدیکی عاطفی بین نوزاد و مادر میشود.
همچنین بخوانید: «آیا تغذیه با شیر مادر کودک را باهوش میکند؟»
7) برای تقویت هوش نوزاد از خود شکلکهای خندهدار در آورید
مطالعات نشان داده است که نوزادان دو سه روزه میتوانند حرکات سادهی مربوط به صورت را تقلید کنند. این موضوع نشان از ظرفیت بالای مغز نوزاد برای یادگیری و رشد است.
تقویت هوش نوزاد کار سختی نیست و با کمی آگاهی و تمرین میتوان کودکی باهوش و بااستعداد پرورش داد. اگر شما هم تجربهای در این زمینه دارید، آن را از طریق نظرات در پایین همین صفحه با ما درمیان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید