تقویت هوش هیجانی
شاید شما هم افرادی را دیده باشید که به راحتی میتوانند احساسات خود را کنترل کنند و در موقعیتهای استرس زا بدون این که از کوره در بروند در کمال آرامش راه حلی برای مشکلات خود پیدا کنند.
از طرفی دیگر افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند به این علت که به راحتی میتوانند با دیگران ارتباط برقرار کنند در بیشتر کارهایی که انجام میدهند موفق هستند چرا که احساس خوبی در دیگران پدید میآورند و میتوانند بهتر از افراد عصبی یا مضطرب ارتباط موثر برقرار کنند. از مهمترین ویژگیهای افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند این است که در لحظه میدانند چه حسی دارند.
شاید فکر کنید داشتن این هوش ذاتی است اما این طور نیست هوش هیجانی را میتوان یاد گرفت و در خود تقویت کرد. شما با دانستن چند راهکار میتوانید این هوش را در خود تقویت کرده و از مزایای آن بهره ببرید. که ما در این مقاله 10 راهکاره ساده جهت تقویت هوش هیجانی را به شما معرفی کردهایم. با ویکی هوش همراه باشید.
هوش هیجانی چیست؟
ما نمیخواهیم با تعریفهای پیچیده یا مبهم شما را گیج کنیم. سادهترین تعریفی که میتوان از هوش هیجانی کرد این است که هوش هیجانی توانایی شناخت و کنترل عواطف و احساساتمان است. هوش هیجانی را ممکن است با نامهایی مانند هوش عاطفی یا احساسی هم بشناسید. به این ترتیب کسانی که از هوش هیجانی بالایی برخوردارند، میتوانند احساسات خود را به خوبی بشناسند، آنها را کنترل کنند و در موقعیتهای مختلف و با مدیریت آن، به خوبی از پس تعاملات انسانی برآیند.
برای آشنایی با تفاوت هوش هیجانی و IQ اینجا کلیک کنید.
10 راهکار ساده جهت تقویت هوش هیجانی
1) احساسات خود را بپذیرید
پذیرش احساسات از بهترین راههایی است که به افراد کمک میکند هوش هیجانی خود را تقویت کنند. اگر احساس خشم میکنید یا رنجیدهاید از آنها فرار نکنید، بلکه آن را بپذیرید و راههای سالمی برای بروز آنها پیدا کنید.
2) اتفاقات هر روزتان را یادداشت کنید
یک راه عالی برای افزایش هوش هیجانی، ثبت خاطرات روزانه است. هر روز در انتهای شب یادداشت کنید که چه اتفاقی برایتان رخ داد، چه احساسی داشتید و چگونه با آن مقابله کردید. نوشتن جزئیات به شما کمک میکند تا از کاری که انجام میدهید، آگاهی پیدا کنید و بفهمید که مشکلات در کجا ریشه دارند.
3) سریع قضاوت نکنید، گوش کنید
یکی دیگر از راههای تقویت هوش هیجانی «گوش دادن فعال» است. همیشه بدون اینکه چیزی را تفسیر کنید به خوبی گوش دهید تا بفهمید دیگران چه چیزی را میخواهند منتقل کنند. افرادی که دارای هوش هیجانی هستند تحت هر شرایطی مطمئن میشوند که به دلیل سهل انگاری سوء تفاهمی ایجاد نشود.
4 نکته در هنگام گوش دادن:
- به زبان بدن و حالت چهره فردی که صحبت میکند توجه کنید.
- تماس چشمی را حفظ کنید.
- مطمئن شوید که هنگام گوش دادن سرتان را تکان میدهید یا لبخند میزنید تا نشان دهید واقعاً دارید گوش میکنید.
- پس از اتمام صحبتهای طرف مقابل آنچه را که فهمیدهاید تکرار کنید، این کار کمک میکند تا از هرگونه سوء تفاهم جلوگیری کنید. این کار نشان دهنده احترام به شخصی است که با او صحبت میکنید.
4) به دنبال یادگیری و خلاقیت باشید
این که شما فقط یک زندگی روتین را پیش ببرید، به افزایش و ارتقاء هوش هیجانی شما کمک نمیکند. پس بهتر است که همیشه به دنبال یادگیری و خلاقیت باشید و سعی کنید برای چیزهای جدید و ناشناخته کنجکاوی به خرج دهید و به دنبال آنها بروید.
5) برنامه ریزی داشته باشید
برای خودتان برنامه داشته باشید و به آن پایبند بمانید و تا زمانی که وظایفتان را کامل نکردهاید، دست برندارید. زمانی که همه چیز را با برنامه ریزی پیش ببرید، احساس بهتری خواهید داشت در نتیجه هوش هیجانیتان زمان بیشتری برای پیشرفت دارد.
6) مثبت اندیش باشید
برای تقویت هوش هیجانی باید انگیزه داشته باشید و برای حفظ انگیزه باید ذهنیتی مثبت داشته باشید و خوشبین باشید. به عنوان فرصتهایی برای یادگیری، به مشکلات نگاه کنید و سعی کنید از افراد منفیگرا دوری کنید و خود را با افراد مثبت اندیش و با انگیزه احاطه کنید. زیرا آدمهای اطراف شما، تاثیر زیادی روی شما خواهند داشت.
استفاده از کلمات و جملات مثبت نیز تاثیر زیادی بر تقویت هوش هیجانی دارد. زمانی که هنگام ارتباط با دیگران از جملات مثبت استفاده میکنید، بر آنها نیز تاثیر مثبتی میگذارید و بهتر میتوانید با آنها ارتباط برقرار کنید.
7) مسئولیت پذیر باشید
مسئولیت پذیری میتواند هوش هیجانی را تقویت کند. افرادی با هوش هیجانی بالا، مسئولیت تصمیمها و اشتباهات خود را به عهده میگیرند.
برخلاف آنها، افرادی هستند که با زیرکی دیگران را مقصر جلوه داده و مسئولیت را از خود سلب میکنند. این افراد هوش اجتماعی پایینی دارند و پیوسته در حال فرار از مشکلات و پاک کردن صورت مسئله هستند. این افراد هیچ وقت در زندگی پیشرفت نخواهند کرد.
8) برای خودتان زمان بگذارید
ما در طول روز به چیزهای مختلفی، فکر میکنیم. اما چقدر زمان برای شناختن علایق خودمان میگذاریم؟ آیا اصلا به خودمان زمانی اختصاص میدهیم؟
اگر بله، به شما تبریک میگوییم. اما اگر خیر، بهتر است از همین الان وقت گذاری برای خودتان را شروع کنید. این کار، کمک ویژهای برای تقویت هوش هیجانی شما میکند. چرا که خودتان را درک میکنید و درک کردن، پله اول برای تقویت هوش هیجانی است.
9) یوگا انجام دهید
به احتمال زیاد مطالب بسیاری دربارهی فواید یوگا برای سلامتی شنیدهاید اما در این مطلب میخواهیم بر تاثیر آن روی هوش هیجانی تمرکز کنیم. تمرین یوگا به افراد میآموزد که در لحظهی حال باشند، آنها را به خودآگاه بودن تشویق کرده که در نهایت باعث کمک به تشخیص آسانتر احساسات میشود. احساسات اغلب به صورت فیزیکی و جسمی نمایان میشوند بنابراین آگاهی از بدن به آگاهی بیشتر از احساسات، توانایی تمایز بین احساسات و مدیریت بهتر آنها کمک میکند. سعی کنید روزانه حداقل 15 دقیقه یوگا را در برنامهی خود قرار دهید.
10) با بهانههای مختلف شادی کنید
احساسات مثبت، راه حل کلیدی برای تقویت هوش هیجانی است. لحظات مثبت را در زندگی جشن بگیرید. افرادی که احساسات مثبت دارند، عموما شادابتر هستند و در روابط خود بهتر عمل میکنند و همین باعث میشود که از کم و کاستیها در گذشته عبور کنند.
مقاله پیشنهادی به شما: «5 کتاب پرفروش در حوزه افزایش هوش هیجانی»
سخن پایانی ویکی هوش
مهم نیست که به چه دلیلی میخواهید هوش هیجانی خود را تقویت کنید، به هر حال از تلاش برای انجام این کار سود خواهید برد. انجام این عادتهای روزانه کلید توسعه و تقویت هوش هیجانی و دریچهی کنترل داشتن روی زندگی است. با وجود اینکه چرخهی یادگیری هر فرد متفاوت است، هر کسی میتواند این عادتها را آموخته و بر آنها مسلط شود. کافی است کمی تمرین کنید تا تاثیر آنها را بر جنبههای مختلف زندگی خود ببینید.
موفق باشید.
داستان جالب مردی که با هوش هیجانی بالای خود، توانست برج ایفل را بفروشد!
دیدگاهتان را بنویسید