تقویت حافظه تصویری کودکان
فهرست مطالب این مقاله
- حافظه تصویری چیست؟
- اهمیت حافظه تصویری
- چگونه میتوانید تشخیص دهید که کودک شما حافظه تصویری ضعیفی دارد؟
- نشانههای ضعف حافظه تصویری
- چگونه حافظه تصویری کودک خود را تقویت کنیم؟
حافظه تصویری چیست؟
حافظه تصویری به توانایی فرد در به خاطر آوردن اطلاعاتی که در گذشته از طریق چشم دریافت کرده است مربوط میشود. اطلاعات میتواند نماد، کلمه، تصویر، فعالیت یا هر شی دیگری باشد. این توانایی برای کودکان در فرآیند یادگیری ضروری است.
به طور عمده، دو نوع حافظه تصویری وجود دارد: حافظه تصویری کوتاه مدت و حافظه تصویری بلند مدت.
حافظه تصویری کوتاه مدت
حافظه تصویری کوتاه مدت نشان دهندهی توانایی به خاطر آوردن تصاویری است که فرد به تازگی مشاهده کرده است. حافظه تصویری کوتاه مدت به از بر کردن یادداشتها از هر تابلو یا کتابی کمک میکند. فردی که حافظه تصویری کوتاه مدت ضعیفی دارد، در رونویسی یادداشتها با مشکل مواجه میشود، زیرا قادر به، به خاطر سپردن چیزی نیست که به تازگی دیده است.
حافظه تصویری بلند مدت
حافظه تصویری بلند مدت به توانایی یادآوری اطلاعات دریافت شده در گذشته نزدیک یا دور مربوط است. حافظه تصویری بلند مدت جهت عملکرد بهتر کودکان در محیط تحصیلی بسیار حائز اهمیت است.
همچنین بخوانید: «انواع حافظه چیست؟»
اهمیت حافظه تصویری
همانطور که پیشتر هم گفتیم، حافظه تصویری توانایی به خاطر سپردن خصوصیات هر شکل، نماد، شی یا فرمی است که از طریق چشم دیده میشود. برای انجام هر فعالیتی لازم است که فرد اطلاعاتی را به خاطر بسپارد.
اگر کودکان شما در نگهداری اطلاعات در حافظه کاری خود با مشکل روبهرو هستند، پردازش و انتقال اطلاعات به حافظه بلند مدت نیز برای آنها دشوار خواهد بود. در برخی موارد، کودکانی که مشکلات حافظه تصویری دارند، با حافظه شنوایی خود مشکلی ندارند. به عنوان مثال، اغلب مشاهده میشود که برخی از کودکان تمایل دارند کلمات را در حین مطالعه تکرار کنند. به این دلیل است که آنها سعی میکنند ضعف حافظه تصویری خود را با حافظه شنیداری خود جبران کنند.
حافظه تصویری ضعیف در تشخیص شکل و فرم کلمات میتواند برای کودکان دردسرساز شود. به نظر میرسد که این حافظه تصویری ضعیف میتواند یک مشکل جدی باشد زیرا آنها اغلب با مشکلاتی در درک مطلب روبهرو بودهاند.
«حافظه متوالی تصویری» توانایی به خاطر سپردن کاراکترها و نمادها به ترتیب اصلی است. این توانایی یک مهارت مهم برای املاء صحیح کلمات است. کودکانی که حافظه متوالی تصویری ضعیفی دارند، در نوشتن هر گونه املاء مشکل دارند. ترکیب الفبای اضافی، کنار گذاشتن حروف الفبا و جا به جایی کلمات برخی از مشکلات رایج آنهاست. آنها همچنین در به خاطر سپردن و شناخت اشکال و الگوها برای انجام تکالیف تحصیلی با مشکل مواجه هستند. با فقدان این مهارتها، آنها نه تنها به عنوان دانش آموز بلکه در مراحل بعدی زندگی نیز با مشکلات عمدهای مواجه میشوند.
چگونه میتوانید تشخیص دهید که کودک شما حافظه تصویری ضعیفی دارد؟
حافظه تصویری ضعیف یکی از دلایل رایج تغییر حروف است. کودکی که مشکل حافظه تصویری دارد بیشتر از همسالان خود حروفی مانند p و q و b و d را معکوس میکند. این موضوع به این دلیل است که آنها ممکن است شکل را به خاطر بیاورند اما جهت یا جانبی صحیح را به یاد نمیآورند.
پیشنهاد میکنیم مقاله «حافظه تصویری چیست؟ علائم ضعیف بودن حافظه تصویری» را نیز مطالعه کنید.
علائم زیر میتواند نشان دهنده حافظه تصویری ضعیف کودک باشد:
- مشکل در کپی کردن اطلاعات از روی تابلو یا کتاب
- مشکل در تشخیص اعداد یا حروف
- مشکلات با کلمات تصویری (در عوض آنها را با صدای بلند میخواند)
- تنبلی در کارهای نوشتاری
- حروف یا کلمات گیج کننده هنگام نوشتن
- مهارتهای ریاضی ضعیف
- درک مطلب ضعیف
- مهارت املایی ضعیف
- دست خط آهسته
- مشکل در شناسایی کلمات مشابه
- مشکل در اعداد روی ماشین حساب یا یافتن حروف روی صفحه کلید
- مشکل در حفظ اطلاعات اولیه مانند شماره تلفن
به غیر از اینها، یاد آوری شماره تماس، دنبال کردن کارهایی که شامل نشانههای تصویری است و اشتباه گرفتن با حروف یا کلمات برخی از نشانههای ضعف حافظه تصویری هستند.
چگونه حافظه تصویری کودک خود را تقویت کنیم؟
فعالیتهای سرگرم کننده زیادی وجود دارد که به تقویت حافظه تصویری کمک میکند. ورزشهایی که به صورت بازی یا فعالیتهای سرگرم کننده انجام میشود برای کودکان تشویق به تمرین منظمتر است.
بنابراین، 7 راه حل برای تقویت حافظه تصویری کودک شما در نظر گرفته شده است که در ادامه این مطلب بیان کردهایم:
1) بازی اشیاءهای پنهان شده
چند مورد اشیاء که کودکتان با آنها آشنا هستند را قرار دهید. به کودکتان اجازه دهید فقط چند ثانیه به آنها نگاه کند (حدود 10 ثانیه خوب است) و سپس آنها را پنهان کنید.
حال، از کودک خود بخواهید تا آن جا که میتوانند اشیاء را ذکر کنند. شما همیشه میتوانید سطح دشواری را با توجه به توانایی کودک خود به دلخواه تغییر دهید.
این تمرین به تحریک مغز کودک شما برای تقویت حافظه تصویری کمک میکند و اگر روزانه انجام شود مفید است.
2) بازی جامهای جادویی
یک شی را زیر یک فنجان قرار دهید و این فنجان را با چند فنجان دیگر به حرکت در آورید تا آنها را در هم ریخته کنید. حالا به محض توقف حرکت، از کودکتان بخواهید فنجانی که زیر آن یک شی است را شناسایی کند. این تمرین برای تقویت حافظه تصویری و سیستم بینایی کودکان بسیار مفید است.
3) جزئیات دقیق تصویر
کودک خود را وادار کنید به یک اثر هنری نگاه کند و حداقل 30 ثانیه به آن تصویر دقت کند. سپس از کودکتان بخواهید تصویر را با هر جزئیاتی مانند اشکال، خطوط، رنگهای استفاده شده، شخصیتها، مکان و غیره توصیف کند.
شما میتوانید سوالات دلخواه خود را بپرسید تا کودکتان خاطره را به یاد بیاورد و به آن پاسخ دهد. این کار حافظه تصویری آنها را شامل میشود و با تمرین مداوم باعث تقویت حافظه میشود.
4) بازی جاسوسی
این مورد نیز یکی دیگر از بازیهایی است که میتوانید برای تقویت حافظه تصویری کودکان خود با آنها بازی کنید. شما باید یک شی را فقط با چشمان خود دنبال و پیدا کنید و از کودک خود بخواهید که آن شی را پیدا کند. در واقع در این بازی شما با انگشت خودتان به شی اشاره نمیکنید یا اسم شی را نمیگویید بلکه کودک با نگاه به چشمان و نگاه شما شی را مییابد.
نقش را معکوس کرده و آن را بازی کنید. این بازی به مغز کودک شما این امکان را میدهد که فقط روی آنچه میبیند تمرکز کند. بنابراین، به تقویت حافظه تصویری آنها کمک میکند.
5) بازیهای پازلی و حل جدول پازل
کودکان خود را با بازیهای پازل آشنا کنید. سطح سختی را با توجه به سن آنها انتخاب کنید و از آنها بخواهید که آن را حل کنند. این بازی به تقویت حافظه تصویری آنها کمک میکند.
6) به یاد آوردن اتفاقات روز
پس از بازگشت کودکتان از مدرسه یا پارک به خانه، از او بخواهید روز خود را به یاد بیاورد. برای پاسخ به سوال شما، کودک شما باید به حافظه تصویری خود رجوع کند و اتفاقات رخ داده را توضیح دهد.
این گام کوچک ضروری است و میتواند تاثیر زیادی در تقویت حافظه تصویری آنها داشته باشد.
7) به یاد آوردن خواب
به کودکان خود آموزش دهید که خوابهای خود را به خاطر بیاورند و برای شما تعریف کنند. در خوابها، اغلب اجزای تصویری وجود دارد و بنابراین تلاش برای به خاطر سپردن آنچه در آنها اتفاق افتاده میتواند به حافظه تصویری کودک کمک کند.
مقاله پیشنهادی برای شما:
«پدر و مادرها بخوانند؛ 12 ماده غذایی موثر برای تقویت هوش کودکان»
سخن پایانی ویکی هوش
تقویت حافظه تصویری به بسیاری از مهارتها از جمله مهارتهای مورد نیاز برای عملکرد تحصیلی کمک میکند. و باعث میشود تا کودک املای بهتری داشته باشد و همچنین مهارتهای ریاضی خود را ارتقا دهد.
مهارتهای حافظه تصویری نقش حیاتی در بهبود توانایی حل مسئله کودک شما دارد. کودکانی که حافظه تصویری قوی دارند قادرند بیشتر اطلاعاتی را که از طریق چشمان خود دریافت میکنند به خاطر بسپارند.
اگر کودک شما آسیب مغزی را تجربه کرده است یا دارای ناتوانی یادگیری است، بهتر است با یک درمانگر مشورت کنید تا به مهارتهای حافظه تصویری او کمک کند. بسیار رایج است که خاطرات تصویری، حافظه فضایی و توانایی ایجاد یک تصویر ذهنی در این زمینه به شدت تحت تاثیر قرار میگیرند.
حافظه تصویری باید با سایر سیستمهای حسی ادغام شود تا بتوان به رشد شناختی کلی دست یافت. برای نتیجهگیری، توجه و مراقبت از حافظه تصویری کودک در روزهای اولیه رشد بسیار مهم است.
شادکام باشید.
منبع: readykids
دیدگاهتان را بنویسید