هوش میان فردی چیست؟ 8 راهکار ساده برای تقویت هوش میان فردی
هوش میان فردی توانایی برقراری ارتباط و معاشرت مطلوب با دیگران در جهت دستیابی به اهداف مشترک است. اینکه یک شخص چقدر میتواند با دیگران ارتباط مؤثر برقرار کند، با آنها احساس همدردی کند و همچنین بتواند عواطف و احساسات افراد دیگر را درک و تجزیه تحلیل نماید، به صورت کامل در قلمرو هوش میان فردی قرار دارد. هرچقدر افراد در برقراری ارتباطات با خانواده، دوستان، همکاران و دیگر افراد جامعه بهتر عمل کنند، نشان دهنده این است که بهرهی بیشتری از هوش میان فردی خود میبرند.
ویژگیهای افراد دارای هوش میان فردی
افرادی که از هوش میان فردی بالایی برخوردارند، از صحبت کردن با دیگران لذت میبرند، به راحتی با دیگران مذاکره میکنند و وارد بحث میشوند، آنها دارای مهارت یک رهبر هستند و در بحثهای سیاسی هم شرکت میکنند و در خیلی از فعالیتها توانایی برنامهریزی دارند و میتوانند مانند یک بازیکن تیمی عمل کنند. آنها حالات، برخوردها، قصد و نیازهای دیگران را درک و در مقابل عکسالعمل نشان میدهند. آنها میتوانند از دید شما به دنیای اطراف نگاه کنند.
شغلهای مناسب برای افراد دارای هوش میان فردی
با توجه به مهارتها و تواناییهایی که افراد با هوش میان فردی بالا دارند، شغلهای زیر مناسب آنها میباشد:
- مشاغل سرپرستی و مدیریتی و رهبری
- نویسندگی
- درمانگری
- قاضی
- تدریس
- وکالت
- داور ورزشی
- روابط عمومی
- سیاستمداری
- کارمند اجتماعی
- پزشکی
- پرستاری
- روانشناسی
- جامعه شناسی
- مشاوره
- فروشندگی
- بازاریابی
- کارشناس منابع انسانی
مقاله مشابه: «هوش درون فردی چیست؟»
راههای تقویت هوش میان فردی چیست؟
در ادامه 8 راهکار برای تقویت هوش میان فردی را ارائه میدهیم:
1) با افراد غریبه صحبت کنید
فرض کنید در رستورانِ دانشگاه، غذای خود را تحویل گرفتهاید و میخواهید یک میز برای غذا خوردن انتخاب کنید. در یک طرف، میزی را میبینید که دوستان شما در حال غذا خوردن هستند و در طرف دیگر، میز دیگری است که چند دانشجوی غریبه نشستهاند. اگر میخواهید هوش میان فردی را تقویت کنید بهتر است میزی که افراد غریبه نشستهاند را انتخاب کنید. باید سر صحبت را با کسانی که آشنایی نداریم باز کنیم و سعی کنیم موضوع مشترک برای صحبت پیدا کنیم. اینگونه آن قسمت از مغز ما که وظیفه ایجاد ارتباطات را دارد فعال میشود. از بزرگ کردن دایره دوستانتان نترسید. سعی کنید به محض اینکه فرد لایقی را میبینید با او همسخن شوید و ارتباط برقرار کنید.
2) از افرادی که غریبه هستند و خدمتی ارائه میدهند تشکر کنید
به افرادی که به شما خدماتی ارائه میکنند مانند یک نگهبان، پارکبان، آشپز و… از آنها تشکر کنید. خیلی خوب است که عادت کنیم حتی اگر هیچ شناختی از این افراد نداریم، بخاطر خدمتی که ارائه میدهند از آنها قدردانی کنیم و در حد چند کلمه با آنها صحبت کنیم و ارتباط برقرار کنیم.
3) در کارهای گروهی شرکت کنید
اگر کمی به اطرافمان دقت کنیم، فرصتهای بسیاری برای انجام کارهای گروهی به چشم میخورد. خانوادههای بسیاری هستند که در مناسبتهای مختلف مراسمها و جشنهایی برپا میکنند، نذری میدهند، قرارهای دسته جمعی برای تفریح، ورزش و… ترتیب میدهند. سعی کنید به گروههای اجتماعی مختلف چه در خانواده و چه در دانشگاه بپیوندید و سعی کنید در فعالیتهایشان به آنها کمک کنید. کار تیمی و گروهی اثر بسیار مثبتی بر سلامت روان و تقویت هوش میان فردی ما دارد.
4) با تمام وجود گوش دهید
گوش دادن فعال یکی از مهمترین عناصر هوش میان فردی است، این کار به طرف مقابل حس احترام و توجه را القا میکند. با ارتباط چشمی، سر تکان دادن و حرف نزدن در میان صحبتهای طرف مقابل، گوش دادن فعال را تمرین کنید و به افراد بفهمانید که واقعاً به آنها توجه میکنید. یک راه عالی برای افزایش هوش میان فردی گوش دادن فعال است.
5) زمانتان را مدیریت کنید
زمان خود را بین فعالیتهای مختلف تقسیم کنید برای کار، خانواده و روابط اجتماعی خود زمانهایی را در نظر بگیرید. با مدیریت زمان و اختصاص دادن زمانهایی ویژه دوستان و برقراری ارتباط با با آدمهای جدید، به شما کمک میکند تا در روابط اجتماعی بهتر عمل کنید.
6) کتاب بخوانید
کتابهای زیادی در مورد شخصیتهای مطرح اجتماعی نوشته شده است. با خواندن زندگینامه این افراد میتوانید ویژگیهای برجسته آنها را بشناسید و از تجربیات آنها در زندگی خود استفاده کنید. همچنین مطالعه کتابهایی در خصوص شیوههای برقراری ارتباط با دیگران یا مدیریت آنها هم میتواند در این زمینه به شما کمک کند.
7) وساطت کنید
وقتی بین دوستان یا همکارانتان اختلافی پیش میآید، به آنها پیشنهاد دهید که بین آنها میانجیگری کنید. تلاش کنید بدون سوگیری به مسئله به وجود آمده نگاه کنید. خود را جای هرکدام بگذارید تا بفهمید مشکل از دید هرکدام چگونه دیده میشود و چه حسی نسبت به آن شرایط دارند.
مقاله پیشنهادی نویسنده این مطلب: «چرا آدمهای باهوش تنها هستند؟»
8) تدریس کنید
یکی از فعالیتهایی که به افزایش هوش میان فردی کمک میکند درس دادن است. در محل کار یا تحصیل میتوانید یک موضوع جدید را به دیگران آموزش دهید در خلال آموزش، مهارتهای گوش دادن فعال و تعامل با دیگران را هم تمرین میکنید.
اگر از این مطلب خوشتان آمده است، مقاله «هوش اقتصادی چیست؟» را به شما پیشنهاد میدهیم.
دیدگاهتان را بنویسید