در هر سنی که باشید، حتما نام بیماری آلزایمر یا فراموشی را شنیده‌اید. آلزایمر نوعی بیماری علاج‌‌ناپذیر است که برای اولین بار در سال 1906 توسط یک روانپزشک آلمانی به نام آلویز آلزایمر به جهان معرفی شد. شاید فکر کنید که این بیماری فقط مختص سالمندان است، اما همیشه هم این‌طور نیست. با اینکه آلزایمر عمدتا در افراد بالای 65 سال اتفاق می‌افتد، اما در جوانی نیز دیده می‌شود که در این صورت به آن آلزایمر زودرس (آلزایمر در جوانی) می‌گویند. در این مقاله به معرفی بیماری آلزایمر، علائم و روش‌های تشخیص این بیماری می‌پردازیم. همراه ویکی هوش باشید.

بیماری آلزایمر چیست؟

آلزایمر نوعی زوال عقل است که بیش از 50 میلیون نفر در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. همانطور که گفتیم اغلب افراد فکر می‌کنند که این بیماری فقط افراد بالای 65 سال را دچار می‌کند. در حالی ‌که بر اساس مطالعات انجام شده، حدود 5 درصد از افرادی‌ که درگیر این بیماری هستند رنج سنی 40 الی 50 سال را دارند. البته اینکه افراد در سن 20 یا 30 سالگی نیز دچار این مشکل شود، غیر معمول نیست. پزشکان از این وضعیت با عنوان بیماری آلزایمر زودرس (آلزایمر در جوانی) یاد می‌کنند. معمولا در این بازه سنی رسیدن به یک تشخیص قطعی کمی دشوار است، زیرا بروز بسیاری از علائم ممکن است نتیجه رویدادهای معمولی زندگی مانند استرس باشد. از آنجایی‌ که این بیماری بر مغز تأثیر می‌گذارد، می‌تواند باعث کاهش قدرت حافظه، استدلال و توانایی‌های فکری شود. این اُفت، معمولا به ‌آهستگی اتفاق می‌افتد اما می‌تواند در هر فرد متفاوت باشد.

آلزایمر از چه سنی شروع می‌شود؟ | ویکی هوش

علائم آلزایمر زودرس (آلزایمر در جوانی) چگونه است؟

1) دشواری در انجام فعالیت‌های آشنا

برخی افراد ممکن است با مشکلات بیشتری در زمینه تمرکز حواس روبه‌رو شوند‌. در این افراد با پیشرفت بیماری، انجام کارهای روزمره برای فرد دشوارتر شده و نیاز به زمان بیشتری دارند. توانایی رانندگی ایمن نیز به تدریج کمتر می‌شود. اگر فرد در هنگام رانندگی در یک مسیر آشنا گم شود این موضوع می‌تواند علائمی از آلزایمر باشد.

2) دشواری در تعیین زمان یا مکان

از دست دادن حساب تاریخ‌ها و اشتباه در درک گذر زمان نیز دو علامت شایع هستند. در این حالت برنامه‌ریزی برای وقایع آینده می‌تواند دشوار باشد. چرا که این رویدادها قرار نیست بلافاصله اتفاق بیفتند. با پیشرفت بیماری، افراد مبتلا به آلزایمر بیش از پیش در مورد مکانی که در آن هستند و چگونه به آن جا رفته‌اند و چرا در آن جا هستند، فراموشکار می‌شوند.

3) از دست دادن بینایی

در این بیماری مشکلات بینایی نیز ممکن است به وجود آید. فرد در این حالت در خواندن متون دچار مشکل می‌شود. بیمار همچنین ممکن است در تشخیص فواصل و رنگ‌ها در هنگام رانندگی نیز به مشکل بخورد.آلزایمر از چه سنی شروع می‌شود؟ | ویکی هوش

همچنین بخوانید: «ضعف حافظه کوتاه مدت؛ علل، علائم، درمان، پیشگیری»

4) دشواری در یافتن کلمات مناسب

شروع کردن مکالمه‌ها یا پیوستن به آن‌ها ممکن است برای افراد مبتلا به آلزایمر سخت به‌ نظر برسد. آن‌ها ممکن است در وسط صحبت کردن به‌ طور ناگهانی حرفشان را قطع کنند، چون ممکن است فراموش کنند که چطور باید جمله‌ی خود را به پایان برسانند. به همین دلیل معمولا حرف‌های تکراری می‌زنند. همچنین ممکن است در پیدا کردن کلمات مناسب برای موضوعات خاص دچار مشکل شوند.

5) قرار دادن وسایل در مکان‌های اشتباه

اگر خدای نکرده بیماری آلزایمر زودرس (آلزایمر در جوانی) داشته باشید، ممکن است وسایل را در جاهای غیر معمول و اشتباه قرار دهید. در این مواقع رجوع کردن به حافظه و به یاد آوردن جایی که وسیله را آن جا قرار داده‌اید، به‌ شدت سخت می‌شود و ممکن است باعث شود که فکر کنید کسی دارد از شما دزدی می‌کند. با گذشت زمان و پیشرفت بیماری، این مسئله بیشتر اتفاق می‌افتد.

6) دشواری در تصمیمگیری

فرد مبتلا به آلزایمر زودرس (آلزایمر در جوانی) ممکن است در تصمیمگیری مالی مشکل پیدا کند. این علامت، اغلب باعث تصمیمات مالی غلط و زیان‌بار می‌شود. مثلا ممکن است فرد در هنگام خرید، پول خیلی زیادی به فروشنده بدهد. به‌علاوه شخص بیمار معمولا به رعایت بهداشت فردی توجه‌ چندانی نمی‌کند. به‌عنوان مثال تعداد دفعات حمام رفتن او ممکن است به ‌شدت کاهش یابد یا تمایلی به عوض کردن لباس‌های کثیفش نداشته باشد.

7) عدم حضور در محل کار یا مناسبت‌های اجتماعی

با پیدایش علائم آلزایمر، فرد به طور پیش‌رونده‌ای از حضور در محل کار، برنامه‌های کاری و یا تفریحات مهم قبلی که برایش جذاب بودند دوری می‌کند. این حالت با پیشرفت علائم بیشتر می‌شود.

مقاله پرطرفدار ویکی هوش: «10 فیلم برتر تاریخ سینما درباره حافظه و فراموشی»

روش‌های تشخیص آلزایمر

آزمایش واحدی وجود ندارد که ابتلای شما به بیماری آلزایمر زودرس (آلزایمر در جوانی) را تأیید کند، اما پزشک شما از چند راه می‌تواند بررسی کند که آیا شما به این بیماری مبتلا هستید یا خیر.
پزشک معالج قبل از هر چیز در مورد سابقه‌ پزشکی‌تان و همچنین هرگونه علائمی که در حال‌ حاضر شما را اذیت می‌کند، سوال خواهد کرد. به‌علاوه شما تست‌هایی انجام خواهید داد که حافظه‌‌تان را بررسی می‌کنند و نشان می‌دهند که در حل مسائل چگونه عمل می‌کنید. همچنین ممکن است تحت تست‌های تصویربرداری قرار بگیرید که تغییرات ایجاد شده در مغز شما را بررسی و به رد سایر علل احتمالی علائم شما کمک می‌کنند. این تست‌ها می‌توانند شامل سی‌تی اسکن یا ام آر آی باشند.آلزایمر از چه سنی شروع می‌شود؟ | ویکی هوش

سالم و تندرست باشید. 😊 

مقاله پیشنهادی: «حافظه چیست؟ بررسی انواع حافظه و فراموشی»