با توجه به اهمیتی که هوش اجتماعی در موفقیت ما دارد، راه‌های افزایش و تقویت آن دارای اهمیت است. هر چند برخی از انسان‌ها به طور ذاتی از هوش اجتماعی بالایی برخوردارند، اما خبر خوب این است که ما می‌توانیم با گذاشتن زمان و انجام راهکارهایی که برای افزایش این هوش وجود دارد، این هوش را در خود تقویت کنیم، یعنی هوش اجتماعی قابل یادگیری است. در ادامه‌ی مطلب با هوش اجتماعی و راهکارهای تقویت این هوش آشنا خواهید شد.

هوش اجتماعی چیست؟

انسان چندین نوع هوش دارد که یکی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین آن‌ها هوش اجتماعی است. هوش اجتماعی در واقع علت بروز بسیاری از رفتار‌ها و ویژگی‌های شخصیتی افراد در اجتماع است. برونگرا یا درونگرا بودن، توانایی مدیریت، احساس همدلی، تکرار اشتباه، تکبر و بسیاری دیگر از این صفات به میزان هوش اجتماعی افراد مربوط است.
به طور کلی هوش اجتماعی همان چیزی است که نحوه‌ی برخورد و برقراری ارتباط ما با محیط بیرون را مشخص می‌کند.

تقویت هوش اجتماعی | ویکی هوش

10 راهکار برای تقویت هوش اجتماعی

در ادامه مطلب تکنیک‌هایی را برای تقویت هوش اجتماعی بیان می‌کنیم:

برای آشنایی با مقاله «هوش درون فردی چیست؟ 5 راهکار ساده برای تقویت هوش درون فردی» کلیک کنید.

1) یاد بگیرید انتقادپذیر باشید

افراد با ضریب هوشی اجتماعی بالا می‌توانند راحت‌تر انتقاد دیگران را بپذیرند. ناتوانی در پذیرفتن انتقاد اغلب از عزت نفس پایین و احساس کم‌ارزشی ناشی می‌شود. فرض کنید نسبت به خودتان احساس بدی دارید. در نتیجه، وقتی کسی به شما می‌گوید که کار اشتباهی انجام داده‌اید، حرف او اعتقاد اصلی شما را تایید می‌کند. بنابراین ممکن است از لحاظ روانی تحت تنش قرار بگیرید و احساس طرد شدن کنید.

2) مهارت گوش کردن را یاد بگیرید

بسیاری از مردم تصور می‌‌کنند که کسب مهارت در صحبت کردن، کلید اصلی هوش اجتماعی است. ولی واقعیت این است که هنر گوش دادن اغلب منجر به ایجاد ارتباط عمیق‌تر و آگاهی اجتماعی بالاتر می‌شود. گوش دادن فعال یعنی، فقط حرف‌های دیگران را نشنویم، بلکه کاملا به حرف‌های او دقت کنیم و آن‌ها را درک کنیم. در واقع بخش زیاد گوش دادن در مغز اتفاق می‌افتد. در هنگام گوش دادن فعال باید هم با تکان سر و گفتن گاه و بی گاه کلمه‌ای حرف‌های طرف مقابل را تایید کنیم و هم ارتباط چشمی با او داشته باشیم.
در واقع باید حواسمان فقط به آن شخص باشد و در بین حرف‌های او مدام به این طرف و آن طرف نگاه نکنیم و یا هنگامی که دیگران حرف می‌زنند به جوابی که می‌خواهیم به آن‌ها بدهیم فکر نکنیم. پرسیدن سوال‌هایی در رابطه با موضوع بیان شده، به شخص نشان می‌دهد که ما کاملا در حال گوش دادن به حرف‌های او هستیم و برای او احترام قائل خواهیم بود. یادگیری این مهارت نه تنها در بهبود روابط موثر است، بلکه به بهبود فن بیان ما هم کمک می‌کند و در نهایت منجر به تقویت هوش اجتماعی ما می‌شود.

3) مثبت‌گرا باشید

انرژی منفی می‌تواند دیگران را از شما دور کند. هیچ‌ کس دلش نمی‌خواهد با کسی در تماس باشد که مدام در حال گله و شکایت از زندگی، کار، درس و... است. از طرفی با مثبت بودن می‌توانید به صورت ناخودآگاه روی بخش‌های مثبت زندگی تمرکز کنید. برای تقویت روحیه مثبت بودن، استفاده از کلمه‌ها و عبارت‌های مثبت درباره خودتان را بیشتر کنید. از خود انتقادهای کوبنده نکنید و افکار منفی را به چالش بکشید.

تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که از خود قدردانی می‌کنند، شادتر و سالم‌تر هستند. همچنین از روابط خود لذت بیشتری می‌برند. یک تمرین عالی، نوشتن اتفاقات و لحظات مثبت زندگی است. مدیتیشن هم یک راه عالی برای حفظ آرامش و تمرکز بر افکار مثبت است. انجام حرکات مدیتیشن می‌تواند استرس، تحریک‌پذیری و افسردگی را از شما، دور و در نتیجه به تقویت روابط شما کمک کند.

مقاله پیشنهادی به شما:

«هوش میان فردی چیست؟ 8 راهکار ساده برای تقویت هوش میان فردی»

4) همدلی را در خود تقویت کنید

تقویت روحیه همدلی به شما کمک می‌کند تا دیگران را بهتر و بیشتر درک کنید. همچنین کمک می‌کند تا نسبت به کسانی که ممکن است با شما متفاوت باشند، دلسوزتر و با مدارای بیشتر رفتار کنید. همدلی به معنی قرار دادن خودتان در جای دیگران است و تصور این‌که اگر جای طرف مقابل بودید، چه حسی را تجربه می‌کردید. همین تصور این امکان را مهیا می‌کند که دیگران را درک کرده و روابط معنادارتری را ایجاد کنید.

5) به دیدگاه طرف مقابل فکر کنید

زمانی که احساس می‌کنید به یک موضوع خاص اعتقاد راسخ دارید، از زاویه مخالف به مسئله نگاه کنید. مثلا اگر گیاه‌خوار سرسخت هستید، سبک زندگی یک شخص را در نظر بگیرید که از خوردن گوشت لذت می‌برد. در یک کلام، عادت کنید که به جای قضاوت کردن به کنجکاوی بیشتر روی بیاورید.

6) در هنگام قضاوت به خودتان هشدار دهید

ما دیگران را قضاوت می‌کنیم، اغلب بدون اینکه متوجه باشیم. این قضاوت‌ها می‌توانند توانایی همدلی با دیگران را از بین ببرند. به محض این که متوجه قضاوت‌ کردنتان شدید، به خودتان تذکر بدهید و دیگر این کار را تکرار نکنید.

7) در حین گفت‌وگو خود‌تان را کنترل کنید

افراد با هوش اجتماعی بالا در هنگام صحبت کردن، به جزییات زیادی توجه می‌کنند. برای این کار شما هم سعی کنید موارد زیر را رعایت کنید:

  • تمام مدت صحبت نکنید.
  • صحبت افراد را در حضور دیگران تصحیح نکنید.
  • در مورد موضوع‌‌های ناراحت‌کننده صحبت نکنید.
  • در مورد دیگران نظر ندهید.
  • نظر خود را به نظر دیگران تحمیل نکنید.

8) شوخ طبع بودن را یاد بگیرید

مردم دوست دارند در کنار افرادی باشند که بتوانند آن‌ها را بخندانند. شوخ طبعی ذهنی است؛ به این معنی که آنچه برای یک فرد کار می‌کند ممکن است برای شخص دیگری کارساز نباشد. اگر بتوانید این مهارت را پرورش دهید، راهی عالی برای تقویت هوش اجتماعی پیدا کرده‌اید.

9) فواید صحبت درباره اتفاقات جزئی و کم‌اهمیت را درک کنید

بسیاری از مردم صحبت درباره اتفاقات جزئی را بی‌ اهمیت می‌دانند. اما، افراد دارای هوش اجتماعی بالا می‌دانند که این نوع مکالمه‌ها اگر به صورت موثر انجام شود، راهی مناسب برای ایجاد ارتباط با دیگران است. این گفت‌وگوها می‌توانند دو نفر را به طور موقت با یک تجربه مشترک به هم پیوند دهد. برای این کار با یک تعریف واقعی از طرف مقابل شروع کنید و مکالمه را با سوال ادامه دهید. مثلا بگویید چه کفش‌های شیک و زیبایی داری. از کجا آن‌ها را خریده‌ای؟

مکالمه‌های جزئی را می‌توانید با افراد زیادی تمرین کنید، از فروشنده گرفته تا افرادی که برای چند لحظه کوتاه با آن‌ها ملاقات می‌کنید مثل مسافران تاکسی یا کسانی که در صف خرید فروشگاه ایستاده‌اند، همه می‌توانند برای تمرین شروع و ادامه گفت‌وگوهای کوتاه و جزئی به شما کمک کنند.

10) تشکر از دیگران

یکی از کارهایی که افراد با هوش اجتماعی بالا در آن مهارت دارند، هنر سپاسگزاری و تشکر از دیگران است. آن‌ها در همه حال و در هر موقعیتی از دیگران بابت کارهایی که انجام داده‌اند تشکر می‌کنند. قدردانی کردن؛ حس شادی، خوشبینی، لذت و غرور  را به انسان‌ها هدیه می‌دهد. همه‌ی این حس‌های خوب در موفقیت ما و در ایجاد ارتباط موثر، مفید هستند.

سخن پایانی

هوش اجتماعی به راحتی به دست نمی‌آید. اما با تلاش زیاد و کسب تجربه‌ی بیشتر می‌توان به آن دست یافت. تقویت هوش اجتماعی شما را به سمت زندگی غنی‌تری سوق داده یا دست کم باعث می‌شود دوستان جدیدی پیدا کنید. این نوع از هوش به شدت بر روی روابط میان فردی ما تاثیر دارد. به همین علت هم، آن ‌را یکی از مهم‌ترین عوامل رشد و پیشرفت به حساب می‌آورند.

مطلب پیشنهادی برای شما:

«هوش اقتصادی چیست؟ نکاتی برای تقویت هوش اقتصادی»

امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید. اکنون می‌دانیم که هوش اجتماعی چیست و چگونه می‌توان آن را تقویت کرد. آیا با راهکارهایی که در این مقاله مطرح کردیم موافق هستید؟ آیا شما هم تا به‌ حال گامی در جهت بهبود مهارت‌های اجتماعی‌تان برداشته‌اید؟ لطفا نظرات و تجربیات‌ خود را در این زمینه با ما و کاربران عزیزمان در میان بگذارید.