پیشرفت روزافزون فناوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی بهویژه ChatGPT، در آینده میتواند برخی از شغلها که در ادامه این مقاله از آنها نام میبریم را از رده خارج کند.
هوش مصنوعی سرانجام به سطحی از پیشرفت رسیده که میتواند شغل شما را از دستتان بگیرد. قابلیتهای ابزار ChatGPT آنقدر امیدوارکننده و در عین حال ترسناک بوده که مایکروسافت در میان اخراج ۱۰ هزار نفری کارکنانش از قصد خود برای سرمایهگذاری چند میلیارد دلاری بر روی این فناوری خبر داده است.
کارشناسان هشدار دادهاند که افزایش ماشینآلات مبتنی بر AI (هوش مصنوعی) میتواند موقعیت شغلی بسیاری از کارگران و کارمندان را متزلزل کند. در این باره، پنچشنگ شی، دانشیار بخش علوم و محاسبات اطلاعات در موسسه تکنولوژی روچستر مدعی شد که هوش مصنوعی احتمالا بهزودی جایگزین برخی از شغلها خواهد شد و کسی توان مقابله با آن را نخواهد داشت. از بخش مالی تا مراقبتهای بهداشتی و انتشارات، بسیاری از کارکنان حوزههای مختلف امروزه در معرض از دست دادن شغلهای خود به واسطه هوش مصنوعی هستند. اما به اعتقاد پنچشنگ شی، با تداوم پیشرفت این فناوری و ورود به زندگی شخصی و کاری، انسانها یاد خواهند گرفت چگونه از این فناوری بهره ببرند.(چشم بسته غیب گفته! خب معلومه وقتی که مجبور هستیم...)
به نقل از گجت نیوز هوش مصنوعی اکنون در نقطهای قرار گرفته که میتواند خدماتی را به ازای دریافت دستمزد انجام دهد. در حال حاضر، این فناوری بهویژه پس از ChatGPT، چتبات شگفتانگیز هوشمندی در ماه نوامبر رونمایی شد، در حال ایجاد تغییراتی بزرگ در زمینههای کاری مختلف است.
برای آشنایی کامل با هوش مصنوعی ChatGPT مقاله «هوش مصنوعی ChatGPT چیست؟ توضیح کامل و به زبان ساده» را مطالعه کنید.
در اوایل ماه جاری، نشریه CNET اعلام کرد که از اواخر سال گذشته از هوش مصنوعی برای تولید داستان و محتوا استفاده کرده که این اقدام تحت تاثیر واکنش شدید دیگر رسانههای اجتماعی متوقف شد. در این میان، حوزه آموزش پس از اعلام خبر قبولی ChatGPT در امتحان MBA مدرسه نخبگان پنوارتون، در بهت و حیرت فرو رفت.
همچنین دارن هیک، استاد فلسفه دانشگاه فورمن در کارولینای جنوبی نیز پس از آنکه مچ دانشجویی را در حال تقلب با این ابزار را گرفت، گفت که از آیندهی این فناوری در هراس است. چیمنی هگد، دانشیار علوم کامپیوتر و مهندسی برق دانشگاه نیویورک نیز اعلام کرد که نگرانی هیک و دیگر اساتید کاملا بهجا و منطقی است.
چیمنی هگد در خصوص هوش مصنوعی ChatGPT میگوید:
«برخی مشاغل در بخشهایی نظیر آموزش عالی، روزنامهنگاری، توسعه نرمافزار و گرافیک در خطر جایگزینی با هوش مصنوعی قرار دارند».
معرفی شغلهایی که با ابزارهای هوش مصنوعی مانند ChatGPT از رده خارج میشوند:
1) حذف شغلهای حوزه آموزش توسط هوش مصنوعی ChatGPT
به نقل از شی، علیرغم آنکه استفاده از چتبات ChatGPT در برخی از مدارس ممنوع اعلام شده، اما بهراحتی میتواند جای معلمان را در کلاسها پر کند. او همچنین گفت این ابزار در مقطع دبیرستان که مهارتهای دوران ابتدایی را تکمیل میکند، بسیار موثر عمل میکند.
اگرچه این ربات، نقصها و خطاهای خود را دارد، اما بهراحتی در آینده، از طریق یادگیری قابل بهبود است. در حوزه آموزش عالی، اگرچه شی و هگد اعتقاد دارند که دورههای دانشگاه، فعلا به یک مدرس انسانی نیاز دارند، اما یکی از اساتید دانشگاه نیویورک اعتراف کرد که حداقل در تئوری، هوش مصنوعی میتواند بدون نظارت تدریس کند.
معلمان و اساتید دانشگاهها اکنون با چالشی بزرگ برای ارتقای روشهای آموزشی خود و رقابت با این هوش مصنوعی «ChatGPT» مواجه هستند که بهگفته شی، میتواند با موفقیت دروس دانشجویی را در مقطع کارشناسی ارشد تکمیل کند. در این میان، دانشجویان مقطع دکتری چندان خوششانس نیستند، چرا که نگارش یک پایان نامه مستقل در زمینه تخصصی، فعلا از توان هوش مصنوعی خارج است.
2) تهدید شغلهای حوزه اقتصاد با هوش مصنوعی
پنچشنگ شی در ادامه گفت که والاستریت نیز احتمالا شاهد از بین رفتن بسیاری از مشاغل طی سالهای آینده باشد، زیرا رباتهای مبتنی بر هوش مصنوعی نظیر ChatGPT با قدرت به رشد خود ادامه خواهند داد. وی افزود:
«هوش مصنوعی میتواند در معاملات نیز تاثیرگذار باشد و فراتر از آن، میتوان در موسسات سرمایهگذاری یا بانکها نیز بهجای استخدام افراد متخصص، از رباتها و مدلسازیهای مبتنی بر هوش مصنوعی استفاده کرد».
او با این حال اطمینان دارد که تصمیمات کلان مالی و اقتصادی همواره به انسان وابسته خواهد ماند.
همچنین بخوانید: «هوش اقتصادی چیست؟ نکاتی برای تقویت هوش اقتصادی»
3) روزنامهنگاری شغل دیگری که قربانی هوش مصنوعی میشود
هوش مصنوعی در حوزه روزنامهنگاری، علیرغم تلاش خبرگزاریهای CNET و گاردین برای استفاده از این فناوری، شروعی چالشبرانگیز با نتایج متفاوت داشت. با این حال به اعتقاد هگد، این حرفه هماکنون کاملا با هوش مصنوعی قابل انطباق است. وی ادامه داد:
«خلاصهنویسی، متخصرسازی مقاله و موارد مشابه، مطمئنا کارهایی هستند که هوش مصنوعی بهخوبی از عهده آنها برمیآید. با این حال، فکتچک یا بررسی صحت اخبار، یکی از حوزههایی است که همچنان میتواند نجاتبخش مشاغل خبرنگاری و ویراستاری باشد».
4) طراحی گرافیک
در سال 2021، شرکت OpenAI توسعهدهنده ChatGPT ابزار دیگری را بهنام DALL-E راهاندازی کرد که میتواند تصاویری متناسب با دستورات کاربر را تولید کند. بهگفته هگد، این ابزار همراه با نمونههای دیگری مانند Midjourney،Stable Diffusion و Craiyon، تهدیدی بزرگ برای حوزههای هنری و خلاقیتمحور نظیر طراحی گرافیک است.
بهنقل از شی، پیشتر از یک عکاس یا طراح گرافیک برای ساخت تصویر وبسایت استفاده میشد که اکنون از طریق فناوری مشابه ChatGPT بهطور کاملا خودکار انجام میشود. با اینحال، فناوری فعلی هنوز در ارائه نقاشیهایی با جزئیات بالا و تکنیکهای ظریفتر موفق نیست.
علاوه برآن، مشکلاتی در زمینه حق کپیرایت نیز توسط هوش مصنوعی مبتنی بر تصاویر ایجاد شده است. چنانکه پایگاه آرشیو عکس Getty Imanges اخیرا با اقدامی قانونی علیه شرکت Stable Duffusion، ادعا کرد که برنامه ساخت این شرکت بهطور غیرقانونی میلیونها تصویر محافظت شده با حق چاپ را کپی و پردازش کرده است.
5) جایگزینی هوش مصنوعی با مهندسان نرمافزار تا سال 2026
بهنقل از هگد، طراحان وبسایت و مهندسانی که در سطح پایه کدنویسی میکنند نیز در معرض از دست دادن مشاغل خود هستند. او گفت:
«اکنون میتوان از ChatGPT درخواست کرد تا یک وبسایت پایه را بسازد. بنابراین شغل هر کسی که مهندسی نرمافزار باشد، در آینده احتمالا باید دنبال شغل دیگری بگردد».
در اصل، هوش مصنوعی میتواند کد را براساس درخواستها و پارامترهای تنظیم شده کاربر برای ساخت وبسایتها و سایر بخشهای IT پیشنویس کند.
شی نیز در این باره معتقد است که طراحی نسبتا بینقص نرمافزار بهصورت ماشینی تا سال ۲۰۲۶ یا حتی زودتر امکانپذیر خواهد شد. او همچنین گفت: ظرف ۳ تا ۱۰ سال آینده با افزایش قابلیتهای کدنویسی براساس هوش مصنوعی، به اغلب برنامهنویسهای انسانی نیاز نخواهیم داشت.
اگر فیلمهای سینمایی حول هوش مصنوعی را دنبال میکنید، مطلب «15 فیلم برتر دنیا با موضوع هوش مصنوعی» را نیز مطالعه کنید.
دیدگاه خود را بنویسید