15 دانستنی و حقیقت شگفت انگیز درباره مغز انسان
مغز یکی از مهمترین بخشهای بدن انسان است که بیشترین اسرار بیولوژیکی بدن انسان را در خود پنهان کرده است به همین دلیل شناخت پیچیدگیهای خاص آن همواره برای انسان جالب است. اسرار آمیز بودن این بخش از بدن باعث شده که بسیاری از انسانها وقت زیادی را برای مطالعه و پی بردن به اسرار این اعضای شگفت انگیز و تواناییهای آن اختصاص دهند که به لطف این تلاشها امروزه به حقایق جالبی در مورد ویژگیهای شگفت انگیز مغز دست یافتهایم.
برویم سراغ دانستنیها و ویژگیهای شگفتانگیز مغز انسان؛
1) فضای ذخیرهسازی اعجابآور مغز
با توجه به اطلاعات منتشر شده حافظهی مغز انسان ۱۰ برابر بیشتر از چیزی است که در گذشته به آن اشاره شده بود و این میزان «۱ پتابایت» (۱ Petabyte) است که معادل ۱ میلیون گیگابایت میشود.
2) مغز فاقد گیرندههای درد است!
مغز قادر به حس کردن درد در خود نیست و فقط میتواند درد بخشهای دیگر بدن را دریافت کند حتی عمل جراحی مغز را میتوان بدون بیحسی انجام داد چون بافت مغز گیرنده درد ندارد. بنابراین شما هیچ دردی را احساس نمیکنید.
3) 72% از مغز فقط آب است.
این نکته به این معنا است که اگر کمبود آب بدن به بیش از 2% برسد، علائمی همچون از دست رفتن موقت حافظه، اختلال تمرکز و مشکلات مرتبط با حل مسائل ریاضی که نشان از افت کار مغز است، رخ خواهند داد.
4) هر باری که فکر میکنید یک اتصال عصبی جدید در مغزتان تشکیل میشود.
مغز از آن چیزی که تصور می کنید انعطاف پذیرتر است و به مرور زمان تغییر میکند. اگر در همین لحظه به موضوع جدیدی فکر کردید، مطمئن باشید در مغز شما به همان میزان اتصال عصبی جدید ایجاد شده است.
5) گیج شدن مغز در محل فیزیکی جدید
آیا تا به حال برایتان پیش آمده که وارد یک اتاق شوید و فراموش کنید که برای چه کاری به این اتاق آمده بودید؟ مغز تلاش میکند که حافظه خود را با محلی که در آن قرار گرفته است مرتبط کند. وارد شدن به یک اتاق دیگر باعث جداسازی قسمتهایی از فعالیت مغز میشود. یادآوری یک تصمیم یا انجام فعالیتهای خاص در اتاقهای مختلف برای مغز کار سختی است.
6) احساس خطر مغز و بیخوابی
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که وقتی جایی میروید و برای اولین بار در محیط جدید میخوابید خوابتان نیاید، در این مواقع مغز احساس خطر میکند و به منظور آگاهی بیشتر، بیدار میماند.
7) تغییر تواناییهای مغز با توجه به نقصهای جسمی
برخی از افراد نابینا میتوانند از طریق گوشهایشان ببینند. توانایی مغز برای سازماندهی و تغییر خودش در طول عمر، واقعا شگفتانگیز است. در یک تحقیق، فعالیت مغز افرادی که نابینا به دنیا آمده بودند با کسانی که بینا بودند مقایسه شد و محققان یافتند که بخشی از مغز که به طور طبیعی با چشمها ارتباط دارد، میتواند خودش را با پردازش اطلاعات صوتی به جای درک بصری هماهنگ کند.
8) هماهنگی جالب مغز در نوازندگی گروهی
دانشمندان برلین در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند که امواج مغزی نوازندههای گروههای موسیقی در زمان نواختن ساز با هم هماهنگ میشود. حتی وقتی هر کدام از نوازندهها بخشهای مختلفی از آهنگ را مینوازند نیز این هماهنگی ادامه دارد. این نشان میدهد که مغز انسان در درک و پیشبینی محیط اطراف بسیار بهتر از آنچه تصور میکنیم توانایی دارد.
9) مغز انسان در زمان خواب فعالیت بیشتری دارد.
اگر فکر کردهاید در هنگام خواب، مغز ما تعطیل و خاموش است، سخت در اشتباهید. مغز ما در خواب بیشتر از وقتی که بیداریم کار میکند. حتی وقتی خواب میبینیم امواج مغز فعالتر هستند.
پرفسور آلن بابائوم از دانشگاه کالیفرنیا میگوید: اگرچه خواب 7 تا 9 ساعت برای مغز بسیار ضروری است، اما نباید به اشتباه فکر کنیم که مغز ما خاموش میشود و کار نمیکند در حالت REM که به آن مرحله خواب فعال یا (حرکت سریع چشم) گفته میشود، هرچند ماهیچههای بدن عملاً از کار میافتند اما مغز شما فعالیت بسیار بالایی نشان میدهد.
10) حافظه کوتاه مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه طول میکشد.
تا به حال برای شما هم پیش آمده که وسط صحبتتان چند لحظه حواستان پرت شود و فراموش کنید که دربارهی چه چیزی صحبت میکردید؟ این به ظرفیت مغز برای نگه داشتن مقدار کمی اطلاعات در حافظه فعال ربط دارد. مغز این اطلاعات را در حالت در دسترس نگه میدارد، اما این اطلاعات را فقط حدود نیم دقیقه (30 ثانیه) نگه میدارد. بیشتر افراد اعداد را حدود 7 ثانیه و کلمات را حدود 9 ثانیه به خاطر میسپارند.
11) مغز بزرگتر به معنای هوش بیشتر نیست!
میانگین وزن مغز یک فرد بالغ ۱۴۰۰ گرم (۳ پوند) است. جالب است بدانید که آلبرت انیشتین که ضریب هوشی او 160 بود وزن مغزش ۱۲۳۰ گرم بود یعنی از وزن میانگین افراد معمولی ۱۰ درصد پایینتر بود.
12) مناطق بینایی مغز پشت سر قرار دارند.
شاید عجیب باشد، اما بخشی از مغز که مسئول بینایی است، در پشت سر ما است. همچنین سمت چپ مغز بینایی چشم راست را کنترل میکند و سمت راست مغز بینایی چشم سمت چپ را کنترل میکند.
13) عشق و نفرت از مناطق یکسانی در مغز نشات میگیرند.
دانشمندان انگلیسی به این نتیجه رسیدند که عشق و نفرت از مناطق یکسانی در مغز نشات میگیرند. با این حال بر خلاف نفرت، عشق به طور قابل توجهی فعالیت مناطق مسئول قضاوت و تفکر منطقی را کاهش میدهد.
14) رشد سریع مغز در دوران نوزادی
در سن 2 سالگی مغز به 80% از سایز نهایی خود رسیده است ولی برای بلوغ کامل تا سن ۲۵ سالگی به رشد خود ادامه میدهد.
15) حتی اگر سر انسان قطع شود، مرگ چند دقیقه بعد اتفاق میافتد!
سلولهای مغز تنها با اکسیژن و گلوکز زنده میمانند این 2 ماده برای بقای مغز انسان ضروری هستند. وقتی اکسیژن یا گلوکز به مغز نرسد 3 تا 6 دقیقه طول میکشد تا آسیب جبران ناپذیری ببیند. مغز قلب، ششها و هوشیاری ما را کنترل میکند. به همین دلیل بیشتر مرگها فوری نیستند. بعد از مرگ، مغز 5 الی 6 دقیقه با اینکه خونرسانی انجام نمیشود و اکسیژن دریافت نمیکند هنوز زنده است.
در این مقاله سعی کردیم حقایقی اعجابآور در مورد مغز را با شما در میان بگذاریم، امیدواریم که از خواندن این لیست لذت برده باشید.
منتظر نظرات شما عزیزان هستیم.
دیدگاهتان را بنویسید