هوش درون فردی چیست؟ 5 راهکار ساده برای تقویت هوش درون فردی
فهرست مطالب
- هوش درون فردی چیست؟
- افراد دارای هوش درون فردی بالا چه ویژگیهای شاخصی دارند؟
- پنج راهکار ساده برای تقویت هوش درون فردی
- چه شغلهایی برای افراد با هوش درون فردی بالا مناسب هستند؟
تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که رابطهتان با خودتان چگونه است؟ آیا زمان زیادی را برای خلوت کردن با خودتان صرف میکنید؟ چقدر خودتان را میشناسید؟ جواب تمام این سؤالات در حوزه هوش درون فردی قرار میگیرد، اگر تمایل دارید درمورد هوش درون فردی بیشتر اطلاعات کسب کنید این مطلب ویکی هوش را تا انتها دنبال کنید.
هوش درون فردی چیست؟
هوش درون فردی به توانایی یک فرد در اکتشاف و درک احساسات و دنیای درون خودش گفته میشود. این نوع از هوش به افراد در برنامهریزی و مدیریت زندگیشان کمک میکند. اکثر کودکانی که هوش درونی قویتری دارند میدانند که از چه راه به چه چیزی میخواهند برسند. پس هوش درون فردی یعنی شخص نسبت به احساسات، حالت روحی و انگیزههای خود به ذهن آگاهی رسیده است. این افراد از خوداندیشی (فکر کردن دربارهی خود) و تحلیل رفتارهای خود و دیگران لذت میبرند.
افراد دارای هوش درون فردی بالا چه ویژگیهای شاخصی دارند؟
به طور کلی، مسیر شناخت و درک دیگران برای این افراد از شناخت خودشان شروع میشود. این یعنی آنها تنها بعد از شناخت کامل خودشان میتوانند به شناخت افکار و دنیای دیگران بپردازند. البته توجه داشته باشید که این قابلیت کاملا با چیزی که ما به نام خودشیفتگی میشناسیم تفاوت دارد. در واقع خودشیفتگی در اصل یک اختلال به حساب میآید، در حالی که هوش درون فردی نه تنها اختلال نیست، بلکه مانند سایر انواع هوش یک مزیت بزرگ به حساب میآید. افراد دارای هوش درون فردی قوی علاقه دارند تمام آنچه در زندگی آموختهاند را به کار گیرند و در رسیدن به اهدافشان ثابت قدماند.
علاوه بر مواردی بالا ویژگیهای دیگر این افراد عبارتند از:
- آنها به راحتی هرچه را که یاد گرفتهاند در زندگی خود برای پیشرفت استفاده میکنند.
- شناخت دیگران را از شناخت خود شروع میکنند.
- از تنهایی لذت میبرند و ترجیح میدهند کارها را تنهایی انجام دهند.
- دارای بصیرت هستند.
- اگرچه از نقاط قوت خود آگاهی دارند ولی آنها را به رخ کسی نمیکشند.
- آنها افرادی مستقل و با اعتماد به نفس هستند.
- افراد جوانتر با هوش درون فردی قوی نسبت به هم سن و سالان خود درونگرا ترند.
- آنها علاقه دارند تجارب خود را تجزیه و تحلیل کنند.
- به دنبال اشتباهات خود در اتفاقات ناخوشایند میروند تا از رخ دادن دوبارهی آن در آینده جلوگیری کنند.
- آنها مایل هستند که احساسات و افکار خود را به صورت خلاقانه مثلا از طریق موسیقی و نوشتن ابراز کنند.
- پیشرفت برای این افراد اجتناب ناپذیر است. آنها مرتبا به دنبال راهی برای تقویت زندگیشان هستند.
افرادی که هوش درون فردی بالایی دارند معمولا در دسته افراد درونگرا قرار میگیرند و رفتار و اعمال انفرادی را به کارهای اجتماعی و گروهی ترجیح میدهند. بهترین تفریح آنها تفریحات انفرادی مانند کتاب خواندن است.
تقویت هوش درون فردی
هرکسی با میزانی از هوش درونفردی متولد میشوند، این موضوع به این معنی نیست که نمیتوانیم هوش درون فردی را تقویت کنیم بلکه با استفاده از راهکارهای موثر و تمریناتی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، میتوانیم هوش درون فردی خود را تقویت کنیم و از مزایای آن بهره ببریم:
5 راهکار ساده برای تقویت هوش درون فردی
1) نوشتن وقایع روزانه
خاطره نویسی به شما کمک میکند که از اتفاقاتی که در اطراف شما میافتد از زاویهی دیگری نگاه کنید، اگر این کار را به صورت روزانه انجام دهید، خودآگاهی شما را نیز افزایش خواهد داد. اگر نوشتن وقایع روزانه و داشتن دفتر خاطرات برای شما قدیمی به نظر میرسد، میتوانید از یک دستگاه ضبط صدا استفاده کنید و در آخر هر روز تمام اتفاقات را با صدای خودتان ضبط کنید.
2) تفکر عمیق
فکر کردن یکی از تواناییهای منحصربهفرد انسان است، شما میتوانید هوش درون فردی خود را با تفکر عمیق در مورد موضوعات مختلف تقویت کنید، پس حتما زمانهای کوتاهی برای خود در نظر بگیرید، موضوعی را مشخص کنید و به آن خوب فکر کنید، مهم نیست که به چه موضوعی فکر میکنید، در پایان از دیدن تاثیر این افکار در همین زمانهای کوتاه شگفتزده خواهید شد، این کار نه وقت زیادی از شما میگیرد و نه به وسیلهی خاصی نیاز دارد، کافیست یک جا بنشینید و برای چند دقیقه به موضوعی خوب فکر کنید.
3) افزایش روابط اجتماعی
هوش درون فردی تنها محدود به درک افکار و احساسات خود شما نیست بلکه افراد با هوش درون فردی قوی میتوانند افکار و احساسات دیگران را هم به خوبی درک کنند. افراد با هوش درونی قویتر ممکن است کمی سختتر از دیگران خود را با محیطهای اجتماعی وفق دهند، اما این موضوع را میتوان با گسترش روابط اجتماعی رفع کرد، هرچه بیشتر خود را در موقعیتهای اجتماعی مختلف قرار دهید میتوانید بهتر اضطراب اجتماعی خود را کنترل کنید و سرانجام آن را از بین ببرید. همچنین شما با این کار هوش اجتماعی خود را نیز تقویت خواهید کرد، پس تا میتوانید خود را در جمع دوستان و گروههای اجتماعی مختلف قرار دهید.
4) مقابله با افکار منفی
همهی ما یک صدای انتقادی در درون خود داریم که برای بهتر انجام دادن کارها به ما فشار میآورد، اما اگر این صدا را کنترل نکنیم میتواند باعث آزار ما شود. مثلا همهی ما زمانی که قرار است کار خود را به کسی ارائه دهیم تا از او بازخورد بگیریم، استرس میگیریم، چرا که شنیدن انتقاد از دیگران ممکن است سخت باشد. دلیل این اتفاق دست کم گرفتن خودمان است، ما معمولا در چنین شرایطی آماده شنیدن انتقادهای تندی نسبت به کارمان هستیم، به این عمل فاجعهسازی میگویند، فاجعهسازی یعنی تصور اشتباهی نسبت به اتفاقات و افراد درون ذهنمان داشته باشیم، تصوراتی که عموما بر پایه عقل و منطق و فکر کردن نیستند. این چند راهکار را برای مقابله با این افکار منفی توصیه میکنیم:
- موقعیت را بر اساس چیزی که واقعا هست ارزیابی کنید نه فرضیات.
- فاجعهسازی نکنید، به بهترین نتیجه فکر کنید تا بدترین آن.
- از نظر و بازخورد دیگران نترسید، به انتقاد به عنوان ابزاری برای پیشرفت نگاه کنید.
- از بازخوردها برداشت شخصی نکنیم، اینکه چطور انتقادها را مدیریت میکنید نشان دهندهی این است که چطور با خودتان رفتار میکنید.
5) مراقبت از سلامتی خود
مراقبت از خود به اندازهی مراقبت از دیگران مهم است، شما تا زمانی که به خود اهمیت ندهید، نمیتوانید به آدمهای اطرافتان کمک کنید، اگر سلامت شما به خطر بیفتد یا با اندازهی کافی نخوابید، نمیتوانید به اندازهی کافی در زندگیتان موثر باشید. این 3 کار ساده را برای تقویت سلامتی خودتان پیشنهاد میکنیم:
- استراحت کنید و به خوبی غذای مقوی بخورید، این کار بسیار سادهای است، کافیست تنها مطمئن شوید در ساعت درست میخوابید و بدن خود را با مواد مغذی تغذیه میکنید.
- ورزش کنید، اگر وقت کافی برای رفتن به باشگاه ندارید ۱۰ الی ۲۰ دقیقه در روز وقت بگذارید و هر ورزشی که میتوانید مثل پیادهروی انجام دهید.
- نه گفتن را بیاموزید، یکی از تمرینهای موثر تا با خودتان مهربانتر باشید نه گفتن به خواستههای دیگران است، یادتان باشد لازم نیست برای همه هر کاری انجام دهید.
چه شغلهایی برای افراد با هوش درون فردی بالا مناسب هستند؟
افراد با هوش درون فردی بالا عموما در مشاغل زیر عملکرد موفقی دارند:
- نویسندگی
- شاعر
- هنرپیشه
- فیلسوف
- کارآفرین
- مورخ
- کشاورز
- مخترع
- کتابدار
- روانشناس
- مشاوره
- علوم دینی و الهیات
- علوم فلسفی
- علوم سیاسی
- حقوقدان
- پلیس
- مشاوره
- پژوهشگر
سخن پایانی ویکی هوش
هوش درون فردی به شما کمک میکند بهترین ورژن خودتان باشید، در این صورت میتوانید در خانواده و جامعه نقش خود را بهتر ایفا کنید. خبر خوب این است که هر نوع هوشی قابل تقویت است و شما میتوانید با استفاده از تکنیکهای گفته شده هوش درون فردی خودتان را تقویت کنید و از این طریق کیفیت زندگی خود را بالا ببرید.
اکنون در قسمت نظرات به ما بگویید به هوش درون فردی خودتان از 0 تا 10 چه نمرهای میدهید و چرا این نمره را انتخاب کردهاید؟
دیدگاهتان را بنویسید