10 حقیقت روانشناختی عجیب و الهام بخش درباره ذهن انسان
ذهن انسان همچون اعماق اقیانوسها مملوء از شگفتی و رازهای پنهان است. دانشمندان پیوسته در حال تحقیق بر روی مغز انسان هستند و به الگوهای رفتاری جدیدی دست پیدا میکنند. آنها هر روز به کشفی جدید و شگفت انگیز دربارهی عملکرد ذهن انسان میرسند.
در این نوشتار به 10 حقیقت جالب درباره ذهن و روان انسان میپردازیم.
1) کسانی که هوش بسیار بالایی دارند، دوستان زیادی ندارند.
در روزگاران قدیم، در دورانی که اجداد ما به شکار میرفتند و دور هم جمع میشدند، برقراری ارتباط دوستانه با یکدیگر برای بقای قبیله امری ضروری بود چون شکار یک ماموت با همکاری یکدیگر کار سادهتری بود. امروزه هم انسانها با یکدیگر دوست میشوند، اما نه برای نفع بردن.
با این حال، تحقیقات جدید نشان میدهد کسانی که ضریب هوشی بالایی دارند، به دوستان زیادی احتیاج ندارند. چون ذهن این افراد درگیر حل و فصل مسائلی است که واقعا مهم و جدی هستند و آنها برقراری ارتباط را وقت تلف کردن میدانند. با این حال، طبق تحقیقات، رابطهی دوستی نه فقط روی وضعیت روانی، بلکه روی سلامت جسمانی ما هم تأثیر مثبت دارد. به همین دلیل است که بهتر است گاهی دست از کتاب خواندن بکشید و با آدمهای جالب گپ بزنید.
2) افسردگی روی توانایی تشخیص رنگها تأثیر میگذارد.
کسانی که به افسردگی مبتلا هستند اغلب میگویند که «زندگی دیگر برایشان رنگی ندارد». این جمله صرفاً یک توصیف احساسی نیست و واقعا از نظر علمی حقیقت دارد! در دوران افسردگی، از حساسیت شبکیه چشمها نسبت به تضاد بین رنگها کاسته میشود و فرد مبتلا رنگها را از هم درست تشخیص نمیدهد. عکس این مسأله هم صدق میکند، یعنی اگر دائما با رنگهای خاکستری و کمرنگ سر و کار داشته باشید، بیشتر مستعد ابتلا به افسردگی و مالیخولیا خواهید بود.
۳) در مورد برنامههای زندگیتان حرفی نزنید، وگرنه به هیچ نتیجهای نخواهید رسید.
اگر تصمیم گرفتهاید تغییری در زندگیتان ایجاد کنید (مثلا دیروقت شام نخورید، هر روز پیاده روی کنید یا یک زبان خارجی یاد بگیرید)، هرگز درباره آن با کسی صحبت نکنید. در غیر اینصورت، تصمیمهایتان هرگز عملی نخواهند شد. وقتی در مورد برنامههای زندگیتان با دیگران صحبت میکنید، ذهن شما آن کار را انجام شده تلقی میکند و مجاب کردن مغز به عکس این مسأله کار بسیار سختی است. شاید خرافات به نظر بیاید اما روانشناسان به کمک تحقیقات متعدد وجود این ارتباط را اثبات کردهاند.
۴) دانستن یک زبان خارجی در تصمیم گیری به شما کمک میکند.
برای آن که بتوانید تصمیمهای بهتری در زندگیتان بگیرید، لازم نیست احساسات را کنار بگذارید و فقط پیرو عقلتان باشید. بلکه باید یک زبان خارجی یاد بگیرید. به اعتقاد دانشمندان، در اغلب موارد، مردم زمانی که میخواهند تصمیم مهمی بگیرند، برخوردی احساسی دارند. با این حال، اگر بتوانید آن موقعیت را با یک زبان خارجی برای خودتان تحلیل کنید، بخش منطقی مغزتان فعال میشود، بنابراین دید متعادلتری به موقعیت خواهید داشت و دست به ریسکهای بزرگ نخواهید زد.
۵) جوانترها بیشتر به افسردگی مبتلا میشوند.
تحقیقات نشان میدهد غمگینترین مردمان دنیا، افراد زیر ۳۰ سال هستند. زنان و مردان ۱۸ تا ۳۰ ساله بیشتر مستعد تجربه تشویش و اضطراب هستند.
۶) خستگی می تواند خلاقیت را زیاد کند.
اگر میخواهید به ایدهی خلاقانهای برسید، بهتر است خسته شوید. افکار خلاقانه اغلب سراغ افراد خسته میآیند چون مغز آنها کمتر عملکرد مؤثری دارد. در چنین شرایطی، ذهن ایدههای عجیب و غریبی که معمولا به آنها نه میگوید را رد نمیکند.
این ایدههای عجیب و غریب میتوانند سرآغاز یک پروژه عظیم باشند. به همین دلیل است که ایدههای خوب، زیر دوش در حمام، بعد از یک روز سخت و طولانی کاری به ذهن ما خطور میکنند. اگر سحرخیز هستید، این پروسهی خلاقانه میتواند اوایل شب در شما شروع شود و اگر اهل شب بیداری هستید، این الهامات در زمان صبح به سراغ شما میآیند.
۷) هشتاد درصد هر مکالمهای را غیبت تشکیل میدهد.
بخش عمده هر مکالمهای صرف غیبت کردن میشود و این فاکتور ارتباطی به جنسیت مکالمه کنندگان ندارد. تمایل به غیبت کردن در مردان به همان اندازه زنان است. دانشمندان به آماری باورنکردنی دست یافتهاند. ۸۰ درصد از مکالمات ما تنها به غیبت و تبادل اطلاعات درباره دوستان و همکارانمان اختصاص دارد.
۸) می توانید شادی را بخرید.
همیشه گفته میشود که شادی را نمیشود با پول خرید. با این حال، دانشمندان این مسأله را رد کردهاند. شما میتوانید احساس شادی را بخرید اما آن پول را نه صرف خودتان بلکه باید برای آشنایان، دوستان یا فعالیتهای خیریه خرج کنید. وقتی دیگران را خوشحال میکنیم، عزت نفس خود را بالا میبریم، خودمان را شخص مهمتری تلقی میکنیم و در زندگی خود احساس شادی و رضایت بیشتری میکنیم.
۹) بیست ثانیه کافی است تا بتوانید اعتماد کسی را به خودتان جلب کنید.
برای آن که اعتماد کسی را به خودتان جلب کنید، باید او را حدود ۲۰ ثانیه در آغوش بگیرید. البته بعد از آن که اجازهی این کار را از آن شخص گرفتید! علت این مسأله به هورمون اکسی توسین برمیگردد. این هورمون زمانی در بدن تولید میشود که احساس امنیت میکنیم (از جمله مواقعی که در کنار عزیزانمان هستیم) و این مسأله به ما آرامش میدهد.
(برای مطالعه مقاله چرا شخصیت شما این گونه است این جا کلیک کنید).
۱۰) هشتاد درصد افکار ما منفی هستند.
هر روز، به طور متوسط ۱۲ هزار تا ۶۰ هزار فکر به ذهن ما خطور میکند. مغز ما از هر کامپیوتری قدرتمندتر است. اما ۸۰ درصد افکار ما منفی هستند و اغلب چنین افکاری هر روز تکرار میشوند. بنابراین همه آن افکار بی معنی ای که هر روز به ذهن ما هجوم میآورند کاملا طبیعی هستند و این مسأله برای همه مردم اتفاق میافتد.
منبع: Bright Side
دیدگاهتان را بنویسید