15 فیلم برتر دنیا با موضوع هوش مصنوعی
هر روز که میگذرد، فناوری پیشرفت میکند. همانطور که مشخص است، مدتهاست که هوش مصنوعی به هسته اصلی زندگی ما راه یافته است. این فناوری در حوزههای بسیاری از جمله صنایع مختلف، تلفنهای همراه، خانههای هوشمند، بهداشت و درمان، سفر و حملونقل، حوزه مالی، سینما و غیره بهکار گرفته میشود. اما این فناوری به اندازه کافی مهم است تا نظر فیلمنامهنویسان و کارگردانان سینما را به خود جلب کند. از این رو در طول سالیان گذشته، تعداد زیادی فیلم با موضوع هوش مصنوعی ساخته شده است.
در ادامه 15 مورد از برترین فیلمهای مرتبط با هوش مصنوعی را به علاقهمندان فناوری معرفی میکنیم که البته قطعاً از تماشای آنها پشیمان نخواهند شد.
1- Ex Machina (۲۰۱۵)
این فیلم داستان یک برنامهنویس جوان است که در یک شرکت معتبر کار میکند. او در مسابقهای برنده میشود که جایزه آن گذراندن هفتهای در یک ویلای کوهستانی است، اما پس از ورود متوجه میشود که مدیرعامل شرکت او را برای ارزیابی و سنجش خصوصیات یک هوش مصنوعی پیشرفته انتخاب کرده است؛ یک روبات انساننما که دقیقاً همانند انسان احساس و رفتار میکند.
جذابترین لحظات این فیلم، تقابل میان هوش واقعی و هوش مصنوعی است که در اینجا در قالب دو شخصیت کلب و آوا به تصویر کشیده میشود. کلب که وظیفه بررسی هوش مصنوعی این ربات را برعهده دارد، رفته رفته به دلیل هوش بالای آوا و تجزیه و تحلیل او از موقعیت، احساس فراتری پیدا کرده و تصمیماتی میگیرد که پیشبینی نشده هستند.
تقابل میان کلب و آوا و دیالوگهایی که بین یک هوش واقعی و هوش مصنوعی رد و بدل میشود، جذابترین بخش فیلم را تشکیل داده است. این دیالوگها با در نظر گرفتن ریزترین مسائل در حوزه روانشناسی به فیلمنامه گنجانده شده و قدرت کشش این فیلم تا آخرین دقیقه تماشاگر را مجذوب خود میکند.
2- Interstellar (۲۰۱۴)
این فیلم به کارگردانی کریستوفر نولان، یکی از فیلمهایی است که به خاطر جلوههای بصری ویژه مورد توجه قرار گرفته است. این فیلم در مورد یک فضانورد همراه تیمش است که در حال مأموریت یافتن یک سیاره مانند زمین هستند، زیرا زمین بهآرامی در حال از بین رفتن است. در این فیلم دو روبات چهارضلعی به نام تارس و کیس همراه این تیم هستند. بدون شک، آنها تجسم واقعی پیشرفتی هستند که بشر در فناوری هوش مصنوعی به دست آورده است.
3- The Matrix (۱۹۹۹)
این مورد یکی از فیلمهایی است که جنبه تاریک هوش مصنوعی را برجسته میکند. با این حال از آثار هنری جاویدان تاریخ سینماست. حتی اگر کسی این فیلم را کامل تماشا نکرده باشد، سکانسهایی از آن را حتما دیده است. این فیلم نشان میدهد که اگر یک هوش مصنوعی فوقالعاده هوشمند به واقعیت تبدیل شود، چه اوضاعی میتواند پیش بیاید. در این فیلم درک واقعیت توسط انسانها در دنیایی ساختگی به نام «ماتریکس» رخ میدهد، که به دست ماشینآلات هوشمند برای غلبه بر جمعیت انسانها، شبیهسازی شده است.
4- Her (۲۰۱۳)
این فیلم مرتبط با هوش مصنوعی جنبه عاشقانه انسان و روبات را برجسته میکند. داستان حول نویسندهای میچرخد که ازدواج ناموفقی داشته و درنهایت به طلاق رسیده است. او سپس با افسردگی نرمافزاری گویا و مجهز به هوش مصنوعی خریداری میکند. نرمافزار بهگونهای طراحی شده تا با صاحب خود تطابق پیدا کرده و بهروز شود. هر چه زمان میگذرد او بیشتر به این دستیار مجازی علاقه پیدا میکند. گفتنی است این فیلم نامزد ۵ جایزه اسکار شد.
5- I, Robot (۲۰۰۴)
این فیلم جهشی به سال ۲۰۳۵ دارد. ویل اسمیت نقش اصلی را دارد. در این زمان از سال ۲۰۳۵، او به استفاده از روباتهای هوش مصنوعی بهعنوان خدمتکار خانگی بسیار مشکوک و بدگمان است. این فیلم نشان میدهد که چگونه یک روبات مسئول مرگ مالک خود میشود. با بررسی این پرونده، مشخص میشود که هوش مصنوعی تهدیدی برای بشریت است. در طی داستان چندین بار تلاش برای قتل افسر تحقیق اتفاق میافتد و او همچنان به تهدیدات هوش مصنوعی پی میبرد.
6- Moneyball (۲۰۱۱)
این فیلم روایتی است واقعی از بیلی بین (با بازی برد پیت) مدیر ناموفق تیم بیسبال اوکلند اتلتیک. تیم او نتایج بسیار ضعیفی کسب کرده و دو تن از بهترین بازیکنانش را به خاطر همین مشکلات از دست میدهد. برای مقابله با این مسئله او با کمک فردی به نام پیتر براند دست به اقدام عجیبی میزند و بر اساس تجزیهوتحلیل آماری، مدلسازی پیشگویانه و دادههای تاریخی برای تجزیهوتحلیل پتانسیل بازیکنان و تشکیل یک تیم قوی اقدام میکند.
7- Metropolis (۱۹۲۷)
این فیلم هوش مصنوعی بدون شک پایه و نمونهای برای بسیاری از فیلمها بود. در این فیلم، یک دختر کشاورز در سال ۲۰۲۶ گرفتار یک روبات میشود. این فیلم سعی دارد با توجه به پیشرفت فنّاوری و تأثیر آن بر آینده، تصویری از آینده نشان دهد. این روبات هرجومرج ایجاد میکند و سپس توسط مردم سوزانده میشود زیرا مردم تصور میکنند آن یک جادوگر است. در این فیلم برای اولین بار یک روبات به تصویر کشیده میشود.
8- Wall-E (۲۰۰۸)
وال-ئی (WALL·E) مخفف (Waste Alloction Load Lifter Earth-Class) نام یک انیمیشن علمی-تخیلی است که برنده جایزه اسکار نیز شده است. Wall-E روبات هوشمند آشغالجمعکنی است که مأموریتش، فشردهسازی و جمعآوری پسماندها و آلودگیهای صنعتی زمین است.
9- The Terminator (۱۹۸۴)
این مورد نیز یک فیلم هوش مصنوعی دیگر است که جنبه منفی این فناوری را نشان میدهد. این فیلم نشان میدهد که چگونه هوش مصنوعی ناگهان تبدیل به یک موجود شر و زیانآور میشود و درنهایت همه را میکشد. این فیلم برای کسانی که سیستمهای هوش مصنوعی را طراحی میکنند مانند یک هشدار بیدارباش است. این فیلم بر اهمیت ایجاد هوش مصنوعی ایمن تأکید میکند.
10- Blade Runner 2049 (۲۰۱۷)
در فیلم Blade Runner 2049 خواهیم دید که در آینده نه چندان دور، زمین شکل دیگری به خود گرفته است. با پیشرفت علم و تکنولوژی، انسانها به صورت بیولوژیکی مهندسی شده و رباتهای هوشمند بسیاری در سراسر شهر پراکنده شدهاند؛ رباتهایی که بعضا شکل ظاهری آنها با انسان مو نمیزند.
11- A.I. Artificial Intelligence (۲۰۰۱)
فیلم «ای. آی. هوش مصنوعی» (A.I. Artificial Intelligence) در مورد یک بچه رباتیک به نام دیوید است که اولین رباتی به شمار میآید که برای عشق ورزیدن برنامهریزی شده است. وقتی که کارمند یک کمپانی سایبرنتیک برای یک برنامه تحقیقاتی از دیوید استفاده میکند، دیوید خود را در زندگی گرفتار میبیند که نه انسانها او را میپذیرند و نه ماشینها. برای کشف جایگاه خود و اینکه او واقعاً به کجا تعلق دارد، دیوید یک سفر خطرناک را در پیش گرفته و در این مسیر با رباتهای منحصربفرد دیگری آشنا میشود.
فیلم «ای. آی. هوش مصنوعی» که با نقدهای مثبتی روبرو شده و با بودجه ۱۰۰ میلیون دلاریاش، در گیشه موفق به ۲۳۵ میلیون دلار فروش شد، در هفتاد و چهارمین مراسم اسکار نیز در بخش بهترین آهنگ اورجینال و بهترین جلوههای ویژه نامزد دریافت جایزه شد. این فیلم جوایز سینمایی دیگری نیز دریافت کرد که از آن جمله میتوان به جوایز متعدد برای هیلی جوئل اوزمونت ستاره نوجوان فیلم اشاره کرد که نقش دیوید را بازی کرد.
در سال ۲۰۱۳، مارک کرمود، منتقد سینمایی، از این فیلم به عنوان «شاهکار ماندگار اسپیلبرگ» یاد کرد. «ای. آی. هوش مصنوعی» در ابتدا توسط استنلی کوبریک توسعه یافته و وی چندین نویسنده مختلف را برای نوشتن یک سناریو اقتباسی استخدام کرد. با این وجود وی بر این باور بود که تصویربرداری کامپیوتری هنوز آنقدر پیشرفت نکرده که بتوان شخصیت دیوید را با استفاده از آن خلق کرد و اینکه هیچ کودک-بازیگری قادر نخواهد بود نقش این شخصیت را به خوبی ایفا کند و بدین ترتیب بود که این فیلم سالها در مرحله توسعه باقی ماند. در سال ۱۹۹۵، کوبریک ساخت این فیلم را به اسپیلبرگ پیشنهاد کرد و بدین ترتیب بود که «ای. آی. هوش مصنوعی» به این کارگردان بزرگ تقدیم شد.
12- Upgrade (۲۰۱۸)
داستان فیلم «ارتقا» (Upgrade) در مورد مردی به نام گری تریس است که بعد از فلج شدن بدنبال یک تصادف هولناک که به مرگ همسرش میانجامد، با پیشنهادی توسط یک مخترع روبرو میشود که میخواهد یک سیستم هوش مصنوعی را در بدن او جاسازی کرده و بدین ترتیب وی میتواند دوباره راه برود. در ابتدا، گری از این که دوباره میتواند راه برود شگفتزده میشود اما خیلی زود در مییابد که این سیستم دارای قدرتهای دیگری نیز داشته و بدین ترتیب باید تصمیم بگیرد که آیا باید از این قدرتها برای انتقام از کسانی که همسرش را کشتهاند استفاده کند یا خیر.
فیلم «ارتقا» که توسط لی ونل نوشته و کارگردانی شده است، به ویژه به خاطر سکانسهای اکشن خود مورد تایید و تحسین منتقدان قرار گرفت و بسیاری از آن به عنوان یکی از بهترین فیلمهای سال ۲۰۱۸ یاد کردند. این فیلم در باکس آفیس نیز به موفقیت تجاری دست یافته و با بودجه ۳ میلیون دلاری خود به فروشی بیش از ۱۶ میلیون دلار رسید. ایده ساخت این فیلم زمانی به ذهن ونل رسید که تصویری از مردی را دید که تمامی چهار دست و پایش فلج بوده و از یک تراشه کامپیوتری برای کنترل حرکت خود استفاده میکرد.
13- Oblivion (۲۰۱۳)
فیلم فراموشی، به کارگردانی جوزف کوسینسکی و تهیه کنندگی پیتر چرنین ساخته شده است. داستان این فیلم که در سال 2077 اتفاق میافتد، یک داستان اکشن و ماجراجویی پسا آخرالزمانی آمریکایی است.
در این فیلم تام کروز، مورگان فریمن، اولگا کوریلنکو و آندره آ ریزبرو بازی میکنند. فیلم در سال 2077 آغاز میشود، که زمین در اثر جنگ با فرازمینیها ویران شده است. این جنگ باعث شده است که انسانها به تیتان، بزرگترین قمر زحل منتقل شوند. داستان فیلم با یکی از تکنسینها ادامه مییابد، جک هارپر (با بازی تام کروز) برای بازیابی هواپیماهای بدون سرنشین به زمین فرستاده میشود و مجبور است با بقیه باقیماندههای Scavengers یا فضانوردان مبارزه کند. فیلم در نقاط مختلف آمریکا و اروپا فیلمبرداری میشود. تعداد کمی از صحنهها در ایسلند گرفته میشود زیرا در این منطقه، نور روز به مدت 24 ساعت در ماه ژوئن به طول میانجامد.
14- (۱۹۶۸) 2001: A Space Odyssey
با وجود اینکه این فیلم در ابتدا واکنشها و نقدهای مختلفی را از سوی تماشاگران و منتقدان دریافت کرد اما کم-کم هواداران خود را بدست آورد و به یکی از پرفروشترین فیلمها تبدیل شد. چند سال پس از پخش اول فیلم، این فیلم ناگهان به عنوان پرفروشترین عرضه تصویری از ۱۹۶۸ به بعد در آمریکای شمالی تبدیل شد. امروزه این فیلم به عنوان یکی از شناختهشدهترین فیلمها در دنیا است و از سوی منتقدین، تماشاگران و فیلمسازان به عنوان یکی از بزرگترین و تاثیرگذارترین فیلمها در طی زمان یاد میشود. در سال ۲۰۰۲ و از سوی مجله فیلم سایت اند ساوند، این فیلم از سوی منتقدین در جایگاه ششم ده فیلم برتر، پس از فیلم داستان توکیو قرار گرفت که در سال ۲۰۱۲ نیز این جایگاه را حفظ کرد و همچنین از نظرسنجی که توسط کارگردانان در این مجله انجام گرفت به عنوان دومین فیلم برتری که در طی زمان ساخته شده انتخاب شد. این فیلم نامزد چهار جایزه اسکار شد که جایزه بهترین جلوههای بصری را بدست آورد.
15- Ghost in the Shell (۲۰۱۷)
فیلمنامه فیلم توسط ویلیام ویلر، جیمی موس و ایرن کروگر بر اساس مجموعه مانگایی ژاپنی به همین نام از ماسامونه شیرو به رشته تحریر درآمده است. در این فیلم بازیگرانی همچون اسکارلت جوهانسون، پیلو اسبک، تاکشی کیتانو، مایکل پیت و ژولیت بینوش ایفای نقش میکنند.
نخستین نمایش شبح درون پوسته در تاریخ ۱۶ مارس ۲۰۱۷ در شینجوکو، توکیو بود و سپس توسط پارامونت پیکچرز در ۳۱ مارس ۲۰۱۷ در ایالات متحده به صورت سهبعدی و آیمکس اکران شد. سبک تجسمی، صحنههای اکشن، فیلمبرداری و موسیقی فیلم مورد ستایش قرار گرفت.
برای آشنایی کامل با مقوله هوش مصنوعی مطلب «هوش مصنوعی چیست؟ تعریف و کاربرد آن» را پیشنهاد میکنیم.
در بالا 15 فیلم تحسین برانگیز هوش مصنوعی معرفی شده است. اگر از علاقه مندان به هوش مصنوعی هستید، خودتان را آماده کنید تا آخر هفته به تماشای آنها بپردازید. همه این فیلمها، چهرهی هوش مصنوعی را نشان میدهند. از اعلام سلطه بر جهان با از بین بردن انسانها تا کمک به کسانی که میتوانند تمام احساسات انسانی را احساس کنند.
اگر شما هم فیلمی را میشناسید که در حوزهی هوش مصنوعی است در قسمت نظرات معرفی کنید تا یک لیست جالب از این فیلمها داشته باشیم.
همچنین به شما مقاله «9 فیلم تماشایی درباره حافظه و فراموشی» را پیشنهاد میکنیم.
منابع: beebom, towardsdatascience, ana, sokanacademy
دیدگاهتان را بنویسید